Wat doet u tegen een ongunstig medisch rapport?
Door mr. Sjoerd Visser, advocaat te Stadskanaal
Medische rapporten hebben veel gezag in onze maatschappij. Dat geldt ook voor keuringsrapporten over arbeidsongeschiktheid in de zin van de sociale verzekeringswetten of in de zin van de polisvoorwaarden van een commerciƫle
verzekeringsmaatschappij. Zolang de opsteller van het medisch rapport het met u eens is wat betreft de ernst van uw klachten is er geen probleem. Het wordt pas moeilijk zodra hij tegen u is. Als u doodziek bent en vergaat van de pijn, en hij in zijn rapport schrijft dat er weinig met u aan de hand is en dat u wel weer aan het werk kunt.
Van dat rapport hebt u dan wel veel last. De uitkeringsinstantie, de verzekeringsmaatschappij en de rechter zullen namelijk niet u geloven, maar de medicus die het rapport heeft opgesteld. Die heeft er immers voor geleerd, u niet. Staat u dus helemaal machteloos tegenover zo'n dokter? Dat ook weer niet. Dit artikel gaat over de verschillende manieren, waarop u een medisch rapport kunt aanvechten.
Er zijn dokters en dokters, en van dat feit kunt u gebruikmaken. Uitkeringsinstanties en verzekeringsmaatschappijen zoeken nogal eens die dokters op, waarvan ze uit ervaring weten dat die niet zo'n hoge pet op hebben van uw klachten. Zij zullen haast nooit tot de conclusie komen dat u arbeidsongeschikt bent, en dat scheelt deze instanties veel geld: zij hoeven u dan geen uitkering uit te betalen.
U kunt dezelfde tactiek gebruiken, maar dan omgekeerd: die dokters opzoeken waarvan u weet dat ze uw klachten serieus nemen. Die komen vaak tot de conclusie dat u arbeidsongeschikt bent. En daarmee versterkt u uw aanspraak op uitkering. Als u niet weet waar u zulke dokters kunt vinden, informeer dan bij uw huisarts of bij een gespecialiseerde advocaat. Dokters, die positief over uw klachten rapporteren, zijn er namelijk wel.
Er is nog een andere manier, waarop u een medisch rapport kunt aanvechten, De medische tuchtcolleges in Nederland hebben de laatste tijd enkele belangrijke uitspraken gedaan, waarin heel nauwkeurig wordt aangegeven, aan welke eisen een medisch rapport moet voldoen. Dat zijn de volgende eisen:
In het rapport moet logisch, duidelijk en inzichtelijk te lezen zijn, hoe de dokter stap voor stap tot zijn conclusie is gekomen. De gronden voor die conclusie moeten aantoonbaar voldoende gebaseerd zijn op feiten, omstandigheden en bevindingen in het rapport.
De in het rapport opgenomen gronden moeten de conclusie volledig kunnen rechtvaardigen.
De dokter (medisch specialist) dient het rapport te beperken tot alleen het gebied waarop hij bijzondere kennis heeft (bijvoorbeeld orthopedie, reumatologie, neurologie, psychiatrie). Als hij conclusies trekt buiten het gebied van zijn bijzondere kennis moet hij dat duidelijk in het rapport aangeven.
In een andere uitspraak van een medisch tuchtcollege worden deze eisen in de praktijk toegepast. Een psychiater kreeg van een verzekeringsmaatschappij het verzoek om een rapport te maken over een vrouw met chronische vermoeidheidsklachten. In zijn rapport beperkt de psychiater zich niet tot het beantwoorden van de vragen van de verzekeringsmaatschappij, maar gaat hij uitvoerig in op ernst en realiteit van de klachten. En dat op een manier, alsof deze klachten geheel op het terrein van de psychiatrie zouden liggen , terwijl chronische vermoeidheidsklachten voor een groot deel op andere medische terreinen liggen waarover de psychiater geen uitspraak kon doen.
Verder vermeldt de psychiater vaak geen argumenten voor zijn standpunten en relativeert hij zijn standpunten door gebruik van de woorden "lijkt", "naar de mening van ondergetekende" of "voor het gevoel van ondergetekende". Tenslotte heeft hij tijdens het onderzoek tegen de vrouw gezegd, dat zij maar een aardige partner moest zoeken.
Het tuchtcollege vindt deze laatste suggestie van de psychiater ongepast. Het college acht de klacht gegrond, nu de psychiater de grenzen van zijn deskundigheid heeft overschreden en teveel ruimte heeft gelaten voor speculatieve en subjectieve opvattingen. De psychiater krijgt hiervoor een tuchtrechtelijke waarschuwing.
Wilt u iets ondernemen tegen een ongunstig medisch rapport of hebt u andere vragen en woont u in de buurt, kom dan naar het gratis spreekuur van Advocatenkantoor Visser c. s., elke maandagavond van 17 tot 20 uur op Hoofdkade 108 te Stadskanaal, bij de Buinersluis.