Van redactie buitenland (*)
Het deelnemen van de extreem-rechtse FPÖ aan de regering heeft in Oostenrijk en in het buitenland voor heel wat protest gezorgd. Over de situatie in Oostenrijk, waarover heel
wat te vragen is, zegt de Communistische Partij van Oostenrijk (de KPÖ) onder meer het volgende: "Het democratische en geweldloze verzet, waarop de nieuwe regering is gestuit, het brede draagvlak ervan en het doorzettingsvermogen zijn een verrassing voor vriend en vijand. Oostenrijk is geen Haider-land!
De FPÖ is een extreem-rechtse partij, die sinds halverwege de jaren '80 van 7 procent van de stemmen gegroeid is naar een partij met 27 procent. Tegen een achtergrond van een voortdurende ontwikkeling naar rechts door afbraak van de sociale voorzieningen, racisme bij de overheid en het door de EU opgelegde renoveren van het kapitalisme onder groepen arbeiders en minderbedeelden heeft ze zich kunnen voordoen als belangenbehartiger. ÖVP en SPÖ zijn verantwoordelijk voor deze ontwikkeling. De FPÖ is het symptoom met het meest navrante politieke resultaat, maar ze is niet alleen de oorzaak van het racistische klimaat in het land. De FPÖ staat voor een onverdraaglijk racisme van hardwerkende, fatsoenlijke en nette mensen. Met behulp van bevordering van een racistische, chauvinistische en agressieve sfeer moet de totale afbraak van de sociale sector doorgezet worden. Het regeringsprogram is er één van sociale gruwelen, afbraak van de sociale sector, deregulering en privatisering. Het gaat nu om een herverdeling van onder naar boven, om de verwoesting van de sociale staat, om omvangrijke privatiseringen en de uitverkoop van economische en industriële goederen aan het Duitse
groot-kapitaal, om het vernietigen van de Oostenrijkse neutraliteit ten gunste van het toetreden van Oostenrijk tot de NAVO.
Wekenlang namen tienduizenden deel aan demonstraties onder het motto "Verzet tegen zwart-blauw, tegen racisme en sociale afbraak". In het begin iedere dag, daarna iedere week. Op 19 februari deden 300.000 mensen er aan mee. Er is een enorm grote verschuiving ontstaan naar politiek bewustzijn. Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen voor stakingen in het kader van een verzetsweek op de universiteiten. De beweging zelf is zeer breed geschakeerd en zeer populair. Een enquête toonde aan, dat 70 procent van de mensen onder de 35 en een meerderheid van de Weense bevolking positief staat ten opzichte van de protesten. De KPÖ neemt actief deel aan deze buitenparlementaire beweging, die misschien een aanzet zal zijn tot politieke, sociale en democratische processen als tegenhanger van de huidige machtsstructuren..."
(*) Uit: Unsere Zeit, nummer 14, van 7 April 2000, blz. 7. Vert. Toos Plug.