Verklaring wethouder Hans Heres in Reiderland op 4 mei

Namens het gemeentebestuur, wil ik u allen dank zeggen dat u deelgenomen hebt aan de herdenking van de gevallenen die vanaf 1940 zijn omgekomen, als burger of militair, door het afschuwelijke oorlogsgeweld.

Nu, 55 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog, zien we nog steeds dat we waakzaam moeten zijn en blijven tegen opkomend fascisme. In 1933 was het Duitsland, nu in 2000 is het Oostenrijk, waar ze aan de regering deelnemen.

En in Berlijn mogen de neo-nazi's weer openlijk op straat demonstreren.

Het is ook in dit nieuwe millennium noodzaak om, niet slechts op 4 mei de gevallenen te herdenken en op 5 mei onze bevrijding, mede dankzij de mensen die vielen, te vieren, maar met zijn allen een openlijke discussie te gaan houden over hoe we het opkomend fascisme en de rassendiscriminatie kunnen stoppen. Voor het te laat is!

Mensen nogmaals bedankt voor uw aanwezigheid en dan gaan we nu naar de voormalige synagoge.