Met Sara naar Joegoslavië

15 juli tot 5 augustus: op reis!

De handen uit de mouwen

Sebbe Vandeputte
Om de zomerreis voor te bereiden, bezocht Sara in januari het Kinderdorp 'Decje Selo', dat al 25 jaar weeskinderen opvangt. Een gezellig geheel van vijftien paviljoenen, aan de oever van de Donau, vlakbij het dorp Sremska Kamenica. Alle kinderen volgen lagere en middelbare school en krijgen later de kans naar de universiteit te gaan, allemaal betaald door het weeshuis. Normaal is er plaats voor 150 kinderen, nu wonen er 320, van verschillende nationaliteiten, als gevolg van tien jaar oorlog.

Vlakbij was er een brug over de Donau. Die werd op 4 april vorig jaar kapotgebombardeerd door de NAVO. Ook het kinderdorp liep beschadigingen op. Twintig dagen zaten ze zonder water, op een kleine bron na. Ook toevoer van gas en elektriciteit werd onderbroken. De kinderen leefden 78 dagen in de kelders. Wat kunnen vrijwilligers doen in het kinderdorp? Helpen de paviljoenen op te kalefateren, verven, timmeren... En spelen met de kinderen. Ervaren wat zo'n oorlog aanricht. En 's avonds... een verfrissende duik in de Donau.

Belgrado, de beschadigde stad
Sara: "De tweede week verblijven we in Belgrado. We bezoeken er een ziekenhuis, een school en het Servische persagentschap Tanjug: allemaal 'militaire' doelwitten van de NAVO-bombardementen. We nemen ook een kijkje in het museum van de Joegoslavische luchtmacht, waar restanten van het NAVO-oorlogstuig tentoongesteld zijn. Natuurlijk krijgt iedereen de tijd om in eigen tempo het historisch centrum van de stad te verkennen."

Ontmoet Music for Peace, loop mee in de Marathon...
Sara: "De toeristische stad Sirogojno is onze uitvalsbasis in de laatste week. We nemen het op tegen de nationale voetbalploeg van Joegoslavië, we nemen deel aan of kijken naar de marathon van de jeugd. We brengen een bezoek aan een vluchtelingenkamp. We ontmoeten Joegoslavische jongeren, zoals de studenten van Music for Peace, die tijdens de bombardementen concerten organiseerden op bruggen en pleinen om te protesteren tegen de oorlog. Er worden ontmoetingen en workshops georganiseerd n.a.v. de oorlog: de ecologische gevolgen van de oorlog, de rol van de media, de economische sancties tegen Joegoslavië. We krijgen ook een beeld van de geschiedenis, de folklore, cultuur, tradities... 's Avonds zijn er concerten, optredens, feesten.

Praktisch
We vertrekken met de bus in Brussel, op zaterdag 15 juli en komen ook met de bus terug, op zaterdag 5 augustus. De reis kost 1375 gulden, alles inbegrepen (behalve extra consumpties). Je bent ingeschreven zodra je een voorschot van 275 gulden stort (uiterlijk op 15 juni).

Voorbereiding
Om de reis goed voor te bereiden, zijn er bijeenkomsten gepland: op zaterdag 1 juli en zondag 9 juli, telkens in Brussel. De prijs voor de reis is laag in vergelijking met het rijke programma dat wordt aangeboden.

Zamel speelgoed in
Heb je speelgoed of gezelschapsspelen (in goede staat natuurlijk!) voor kinderen van 6 tot 16 jaar? Die komen in het Kinderdorp goed van pas. Ook schoolmateriaal is welkom.

Sara Vanobberghen studeert aan de rijksuniversiteit van Gent. Met zeven andere jongeren trok ze vorig jaar naar Joegoslavië, vlak na de NAVO-bombardementen. Deze zomer - van 15 juli tot 5 augustus - leidt ze een nieuwe jongerenreis. Hoofddoel van de reis: gaan helpen in het Kinderdorp Decje Selo. Er is ook een bezoek gepland aan de hoofdstad Belgrado en een week lang is er een rondrit om de mensen en het land beter te leren kennen.