Kwart van de wereld leeft in armoede.

EmjvH uit Apeldoorn

Maar liefst een kwart van de wereldbevolking leeft in armoede. Dat zegt de ILO, de internationale arbeidsorganisatie in haar jaarlijkse rapport. Het rapport staat vol schrijnende feiten. In de Derde Wereld leeft bijvoorbeeld 30 procent van de mensen van een inkomen onder de 2,5 gulden. Een even zo groot deel heeft geen zicht op (schoon) drinkwater, is analfabeet of ondervoed. Het afgelopen jaar kende de wereld een toename van 200 miljoen armen. Geen getal om trots op te zijn. De sociale bescherming door sociale verzekeringswetten in de Derde Wereld is nihil tot niets.

Zet hier tegenover de enorme winsten die de westerse landen binnenhalen. De winsten die op een dusdanige manier verdeeld worden dat de armen er nauwelijks van profiteren. Deze rapporten zijn er niet voor niets. Het zijn niet op zichzelf staande berichten, maar geven een tendens aan die al langer voortduurt. Een tendens die vraagt om actie, om strijd.