Radicale schuldkwijtschelding Derde Wereld nodig

G8-top was obscene geldverspilling

Door Pol De Vos

Schijnheilig en obsceen. Zo noemde Jubileum 2000 de top van de zeven rijkste landen plus Rusland eind juli in Japan. Jubilee 2000 is de Britse niet-gouvernementele coalitie voor een drastische schuldverlichting van de Derde Wereldlanden.

De bijeenkomst van de zeven plus Rusland, de G8, kostte 1,8 miljard gulden. Dat is ruim honderd keer meer dan de vorige bijeenkomsten in Keulen en Birmingham, die zo'n 15 miljoen gulden kostten. Er werd een replica van Clinton's ouderlijk huis gebouwd en er waren 125 chefkoks en 20.000 politie-agenten op de been. Kortom: bewaakt vreten. Jubilee 2000: "Twee miljard voor de bijeenkomst van deze machtigste mannen van de wereld, en niets nieuws voor de arme helft van deze wereld." Bill Twyford van Oxfam verwoordde het zo: "De extravagantie van deze top is obsceen. Met dit geld kunnen twaalf miljoen kinderen uit de Derde Wereld een jaar naar school gaan." Lucy Matthew, woordvoerder van Jubilee 2000: "Met dit geld kan de volledige schuld worden afbetaald van landen als Gambia of Equatoriaal Guinea."

De organisatie beschuldigde de wereldleiders er ook van veel tamtam te hebben verkocht rond schuldenverlichting, maar nauwelijks nieuwe initiatieven te hebben voorgesteld. De acht staatshoofden hadden in een verklaring gezegd dat er "vooruitgang is geboekt" om veertig arme landen te helpen bij een belangrijke schuldenverlichting, zoals die tijdens de vorige top in Keulen was overeengekomen. Maar "verdere inspanningen zijn nodig", voegen ze eraan toe, want "nog maar negen landen hebben voldaan aan de voorwaarden" die het Internationaal Monitair Fonds (IMF) en de Wereldbank opleggen vooraleer een land voor schuldverlichting in aanmerking komt. De G8 zei tevreden te zijn dat "het IMF en de Wereldbank een gezamenlijk comité hebben opgezet om het werk te versnellen". Jubilee 2000 reageerde woedend: "Van de afgesproken schuldenverlichting is tot op vandaag nog geen dollar kwijtgescholden. Deze top bracht niets nieuws."

Bron: Financial Times, 22-7-2000 en HC, 26-7-200