Kort Binnenlands Nieuws

Bescherming buscontroleurs

Vervoersmaatschappij Connexxion gaat vesten aanschaffen die het personeel moeten beschermen tegen steek- en vuurwapens. De vesten zijn alleen bedoeld voor de VlC-teams (Veiligheid Informatie en Controle), die op buslijnen controleren waar zich geregeld problemen voordoen met agressieve reizigers, of waar problemen worden verwacht, zoals bij het vervoer van voetbalsupporters. (Apeld.C., 13-10-2000)

Omzet industrie stijgt 14 procent

De omzet van de Nederlandse industrie is in juli en augustus met 14 procent gestegen. De toename komt grotendeels door een stijging in de afzetprijzen, die in die periode met 11 procent aandikten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert verder dat de buitenlandse omzet sterker groeit dan de binnenlandse omzet. De aardolie- en chemische industrie nam de grootste omzetstijging (32 procent) voor haar rekening. De metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie; de voedings- en genotsmiddelenindustrie, en de papier- en grafische industrie kenden een verhoudingsgewijs gematigder groei (7 procent) (Apeld.C., 10-10-2000)

Miljarden uit wegverkeer

Het wegverkeer 'stort' dit jaar ongeveer 27 miljard gulden aan belastingen in de Nederlandse schatkist. Dat blijkt uit ramingen van het kabinet Kok. Verleden jaar droegen auto's, motoren en vrachtwagens ruim 25,5 miljard aan 's lands financiƫn bij. Voor 2001 wordt op meer dan 29 miljard gerekend. Evenals vorig jaar brengt de brandstof dit jaar het meeste geld in het laatje. Aan benzine-accijns wordt voor 2000 gerekend op 7,2 miljard gulden (was 6,9 miljard). Diesel en LPG (vloeibaar autogas) zijn samen goed voor 4,9 miljard (was 4,6 miljard). Aan deze bedragen moet nog de inkomsten uit BTW worden toegevoegd. (Apeld.C., 13-10-2000)

Compromis over huurcompensatie

Een nieuwe impasse over de huurverhogingen is mogelijk van de baan. De fracties van PvdA, D66 en CDA willen 25 miljoen gulden uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) halen om mensen met huursubsidie in 2001 te compenseren voor huurverhogingen boven de inflatie. De drie fracties vormen een meerderheid in de Tweede Kamer. Het geld komt uit een projectenpotje "dat nog niet op gang is gekomen". aldus D66-Kamerlid Van 't Riet. (Apeld.C., 11-10-2000)

HSL kost ruim een miljard meer

De aanleg van het Nederlands deel van de hogesnelheidslijn naar Brussel kost nu al 1,3 miljard gulden meer dan eerder werd geschat. De totale kosten van de lijn komen nu ver boven de 10 miljard gulden. Dat is zo'n vijftien procent meer dan in de oorspronkelijke ramingen. (Apeld.C., 11-10-2000)

Vooral ouderen lid van vakbond

Vakbonden zijn bij oudere werknemers populairder dan bij jongere. Bijna 40 procent van de werkenden tussen de 45 en 65 jaar is lid van een vakbond. Voor werknemers onder de 25 jaar ligt de organisatiegraad op 12 procent, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna een kwart van de werkenden tussen de 25 en 44 jaar is lid. In 1999 was 27 procent van de werknemers aangesloten bij een bond. Twee jaar eerder was dit nog 28 procent. (Apeld.C., 10-10-2000)

Varkenshouders op zwart zaad

Slechts een kwart van de varkenshouders heeft voldoende geld om vereiste investeringen te doen. Het merendeel zal geen lening kunnen krijgen voor de aangescherpte welzijnseisen voor varkens, uitbreiding of mestafzet. Dat zegt W. Thus, branchemanager varkenshouderij Rabobank Nederland, in een interview met weekblad Boerderij. Hij schat dat van de huidige 15.000 bedrijven met varkens er over tien jaar nog 5000 over zijn. (Apeld.C., 11-10-2000)

Advocaat Fireworks-directeur wil ministers voor rechtbank zien

Mr. G. Meijers, advocaat van directeur Pater van het ontplofte vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Esnchede wil dat burgemeester Mans van Enschede en twee ministers strafrechtelijk worden vervolgd. De raadsman probeert dat via een speciale (artikel 12-)procedure bij het Gerechtshof in Arnhem af te dwingen. Behalve Mans en de ministers De Grave (Defensie) en Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) eist Meijers dat negen anderen door het Openbaar Ministerie worden vervolgd vanwege hun veronderstelde aandeel in de vuurwerkramp van zaterdag 13 mei, waarbij 21 doden vielen. (Apeld.C., 11-10-2000)

Onrust bij Corus neemt toe

In alle geledingen van Corus in IJmuiden heerst grote onrust. Een folderactie aan de poorten, waarbij de FNV de leiding van het noodlijdende staal- en aluminiumconcern in Londen mismanagement verwijt, werd volgens FNV Bondgenoten gisteren zelfs door enkele topmanagers gesteund. "Het geeft aan hoever de top in Londen afstaat van de werkvloer", zegt FNV-woordvoerder Den Hollander. Het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern zit zwaar in de problemen. De oplopende verliezen van het voormalige British Steel drukken in toenemende mate ook op het wel winstgevende bedrijf in IJmuiden. "Investeringen worden uitgesteld, onderhoud wordt op een laag pitje gezet en lopende projecten die al vele miljoenen hebben gekost, worden van de ene op de andere dag stopgezet", aldus het pamflet. De bond gaat vanwege de slechte situatie bij Corus nu wekelijks bijeenkomsten houden. Ook is een werkgroep begonnen met het voorbereiden van verdere acties. (Apeld.C., 11-10-2000)

PvdA: Maak ook huur fiscaal aftrekbaar

De PvdA streeft ernaar de huren aftrekbaar te maken voor de inkomstenbelasting. Zo denkt de partij het wonen meer betaalbaar te maken, vooral voor mensen met een laag inkomen. De huursubsidie kan worden afgeschaft zodra de huuraftrek is gerealiseerd, aldus PvdA-Kamerlid Duivesteijn. Hij wil Financiƫn laten uitrekenen hoe zo'n aftrekpost uitpakt in het nieuwe belastingstelsel dat volgend jaar van kracht wordt. (Apeld.C., 13-10-2000)