Kort Buitenlands Nieuws

Noord-Korea: Albright op bezoek

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Madeleine Albright zal een bezoek brengen aan Noord-Korea. Albright zei gisteren na afloop van een diner in Washington ter ere van maarschalk Jo Myong-rok, de tweede man van Noord-Korea, dat zij 'binnenkort' naar Noord-Korea gaat. (Apeld.C., 12-10-2000)

Polen: Kwasniewski blijft president

De Poolse president Aleksander Kwasniewski heeft al in de eerste ronde van de verkiezingen een tweede ambtstermijn veiliggesteld. De voormalige communist behaalde zondag met 53,9 procent van de stemmen direct de absolute meerderheid, zo maakte de kiesraad gisteren bekend. (Apeld.C., 10-10-2000)

VS: Auteursrechten van Mein Kampf

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tot 1979 de auteursrechten geïncasseerd die voortvloeiden uit de verkoop van het beruchte boek Mein Kampf van Adolf Hitler op de Amerikaanse markt. Dat heeft het tijdschrift US News onthuld. De zaak kwam aan het licht toen John Bendix, een lid van een presidentiële commissie die onderzoek doet naar de activa van de holocaust, in mei op een rapport uit 1945 stuitte waaruit bleek dat ook auteursrechten in beslag waren genomen. Terwijl vele landen de verkoop van Mein Kampf verboden, verkocht het ministerie van Justitie in Washington in 1979 de auteursrechten voor 37.000 dollar aan de Amerikaanse uitgever Houghton Mifflin, die sinds 1933 de publicatie in de VS verzorgde. (Apeld.C., 11-10-2000)

Rusland: Vijf ex-Sovjetlanden vormen unie

De presidenten van vijf voormalige Sovjetlanden hebben gisteren met hun handtekening de aanzet gegeven voor de vorming van een economische unie, naar het voorbeeld van de Europese Unie. De zogenoemde Euraziatische Economische Unie vervangt een bestaande douane-unie tussen Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Tadjikistan en Kirgizië. De nieuwe unie richt zich in eerste instantie op de economische integratie van de deelnemende landen. Alleen Rusland en Kazachstan doen het echter economisch gezien relatief goed. (Apeld.C.,11-10-2000)

Chili: Duitse enclave hield tegenstanders Pinochet vast

De Chileense regering heeft gisteren bekendgemaakt dat drie leiders van een geheime Duitse enclave in het zuiden van Chili, waar in de jaren '70 tegenstanders van Augusto Pinochet gevangengehouden en gemarteld zouden zijn, het land worden uitgezet. Tegen een van de vier Gerhard Mucke, lopen vier rechtszaken wegens ontvoering, belemmering van de rechtsgang en het helpen van een door de politie gezocht persoon. Mucke en de twee anderen, Helmut Hopp en Wolfgang Müller, zijn leiders van de Colonia Dignidad een grote Duitse enclave die 400 inwoners had. Mucke wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Alvard Vallejos, een linkse studentenleider die in 1974 door de geheime politie van Pinochet werd weggevoerd naar de enclave. Mensenrechtendeskundigen hebben leiders van de Colonia Dignidad ervan beschuldigd te hebben toegestaan dat hun enclave na de door Pinochet geleide staatsgreep van 1973 als detentie- en martelcentrum werd gebruikt. Ook zijn ze ervan beschuldigd bewoners die weg wilden te hebben gedwongen in de enclave te blijven en kinderen seksueel te hebben misbruikt. (Apeld.C.,12-10-2000)

Schröder wil macht Commissie beperken

De Duitse bondskanselier Schröder wil bij de komende hervormingen van de Europese instellingen de macht van de Europese Commissie beperken ten gunste van de lidstaten. Dat meldt vandaag de Duitse krant Die Welt, die zich baseert op vertrouwelijke documenten. (Apeld.C,.12-10-2000)