VS:

Handelstekort naar record

Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in september opgelopen tot een recordniveau van 34,3 miljard dollar (89 miljard gulden). Het tekort in de handel met China kwam uit op 8,7 miljard dollar, ook een record. Het negatieve saldo in september was maar liefst 15 procent groter dan in augustus, toen het tekort 29,8 miljard dollar bedroeg. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt.

Het bedrag voor september ligt ruim boven de prognoses van analisten. De waarde van de import van de VS nam ten opzichte van augustus toe met 3,1 procent tot 126,6 miljard dollar. Dat kwam onder meer door de stijging van de olieprijzen. De export, die wordt geremd door het hoge peil van de dollarkoers, verminderde met 0,7 procent tot 92,4 miljard dollar. In september van het afgelopen jaar was het 6,9 miljard dollar. Een lichtpuntje was de vermindering van het tekort met Japan van 6,6 miljard dollar in september 1999 tot 5,1 miljard dollar in dezelfde maand van dit jaar. (NRC, 22-11-2000)

Wereld:

FAO: Honger neemt toe

De wereldwijde productie van graan zal in 2000-2001 dalen met 1,7 procent tot 1,8 miljard ton vergeleken met het voorgaande jaar, terwijl het aantal mensen dat kampt met voedseltekort stijgt. Dat blijkt uit de jongste ramingen van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN.

In het vandaag gepubliceerde rapport heeft de FAO de cijfers voor de geschatte graanproductie verlaagd ten opzichte van de eerdere verwachtingen in augustus. Oorzaak is de "aanhoudende droogte" in enkele productielanden. Het aantal mensen dat dringend voedsel- en humanitaire hulp nodig heeft is gestegen van 52 naar 62 miljoen tussen oktober 1999 en oktober 2000. Er is nog steeds een ernstig tekort aan voedsel in 38 landen, waarvan twintig in Afrika. (NRC, 22-11-2000)

Wereld:

Energieverbruik blijft stijgen

Het wereldverbruik van energie zal met gemiddeld twee procent blijven stijgen tot het jaar 2020 en de emissies van het schadelijke broeikasgas C02 stijgen met hetzelfde percentage. Het grootste deel van de stijging van het energieverbruik doet zich voor in de ontwikkelingslanden. Olie, gas en kolen zullen de dominante brandstoffen blijven in de komende twintig jaar. Landen als de VS en in de Europese Unie zullen nog sterker afhankelijk worden van de olieproductie van OPEC-landen in het Midden-Oosten.

Dat is vanochtend bekendgemaakt door het Internationaal Energie Agentschap (Wat was er ook alweer voor conferentie over het klimaat? nvdr).(NRC, 21-11-2000)

EU-kandidaat-landen:

Groei vier procent' De twaalf kandidaat-landen die onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie zullen hun economieën met gemiddeld meer dan vier procent zien groeien over de periode 2000-2002. Dit zegt de Europese Commissie in haar vanmiddag gepubliceerde prognose. Het is voor het eerst dat Brussel met macro-voorspellingen voor de kandidaatlanden komt. Roemenië en Slowakije zijn de achterblijvers. Op het gebied van groei, inflatie en overheidsfinanciën behoren Estland, Hongarije en Polen tot de uitblinkers, terwijl ook Cyprus het goed doet. Tsjechië kampt na een financiële crisis nog met een wat groter overheidstekort, terwijl de groei iets achterblijft. De Europese Commissie wil voortaan elk halfjaar prognoses over de kandidaat-landen publiceren, die gedetailleerder zullen worden naarmate de kwaliteit van de datavoorziening verder verbetert. (NRC, 22-11-2000)