Laatste nieuws over hongerstaking Iraakse Koerden

Van een correspondent

De Koerdische vluchtelingen Sami, Majid, Azad, Hossein en Nihad zijn inmiddels (op 12 april) 66 dagen in hongerstaking in de asielcentra in Waddinxveen en Alphen aan de Rijn. Ze protesteren zo tegen de uitzetting van 9.000 vluchtelingen naar het 'veilig' verklaarde Noord-Irak.

Hun fysieke toestand verslechtert nu snel. Dat in tegenstelling tot berichten die eerder de wereld in werden gebracht door het COA.

In een uitzending van TV-West op maandag 9 april zei een COA-medewerkster dat er ernstige twijfels waren gerezen of de vijf vluchtelingen wel werkelijk in hongerstaking waren. Ze zouden gezien de lange duur van de hongerstaking nog te gezond zijn. Dit is een gemene aanval van het COA op de integriteit van de hongerstakers, die erop gericht is hun strijd te ondermijnen. De hongerstakers hebben inmiddels verklaard bereid te zijn zich door een onafhankelijke arts te laten onderzoeken om zo de valse aantijgingen te kunnen weerleggen.

Op dinsdag 10 april ontving opnieuw een van de Koerden het officiƫle bevel zijn kamer te ontruimen en het asielcentrum in Waddinxveen te verlaten. Hij is de tweede hongerstaker die op deze wijze getroffen wordt door de uitzettingsmachine, die meedogenloos doordraait ook al liggen de afgewezen vluchtelingen op sterven. De mannen weigeren te gaan en zouden gezien hun fysieke toestand ook geen gehoor kunnen geven aan het bevel.

Deze week weigerde het asielcentrum opnieuw om vertrouwenspersonen tot de hongerstakers toe te laten. Het gaat om medewerkers van de vluchtelingen-zelforganisatie PRIME. Ook de pers werd bij hun bezoek tegengewerkt.