Recordverlies van Amerikaanse arbeidsplaatsen in maart

Door Charles Moreira

Het Amerikaanse bedrijfsleven kondigde afgelopen maand plannen aan voor het afstoten van een record aantal banen nu de vraag naar arbeidskrachten terugloopt vanwege de stagnerende economie. Een niet officieel onderzoek heeft dit aangetoond. Een onderzoeksbureau van de regering komt in de New York Times (NYT) met meer geflatteerde cijfers, maar evenzeer alarmerend.

De plannen van het bedrijfsleven zijn gericht op het verdwijnen van 162.867 banen, aldus het uitzendbureau van Challenger, Gray en Christmas in Chicago. Dat is nog 60 procent meer dan in februari, toen 101.731 banen verloren gingen, de hoogste terugloop, ooit geteld sinds dit bureau in 1993 de statistieken begon bij te houden. Gemiddeld betekent dit een dagelijkse terugloop van 7.755 banen over de 21 werkdagen van afgelopen maand waarop het bureau de score bijhield; hierbij niet meegerekend wat op 30 maart nog aangekondigd werd. Dergelijke aankondigingen moeten niet verward worden met ontslagen: soms bezuinigen bedrijven op arbeidskracht door voortijdige pensionering of natuurlijk verloop - sommigen vinden werk elders in het bedrijf.

In de sectoren elektronica, telecommunicatie en computers werd het grootste banenverlies aangekondigd omdat het instorten van bestedingen voor communicatiemiddelen aan de winsten afbreuk doen. Solectron, de grootste contract-producent van elektronica zoals computers en publieke telefoons publiceerde afgelopen maand een verlies van 8.200 banen en plande deze week nog eens een ontslag voor 1.075 arbeiders.

De hele elektronicasector schrapte 24.684 banen, de telecommunicatie kondigde plannen aan voor een reductie van 22.456 banen en de computersector stopte de uitgaven voor 19.034 arbeidsplaatsen. De meest drastische prognose kwam van Delphi Automotive Systems, de grootste producent van auto-onderdelen. Deze wil zich ontdoen van 11.500 banen, terwijl negen fabrieken verkocht of gesloten worden.

Visteon, de derde grootste producent van auto-onderdelen en TRW, de op één na grootste maker van airbags zeiden eveneens te snijden in de werkgelegenheid vanwege de teruglopende productie in de autobranche. Proctor & Gamble, leidende producent van huishoudartikelen, is goed voor de op één na grootste inkrimping: het wil 9.600 banen afstoten, want eerdere bezuinigingen deden de winsten niet terugkomen.

Het Challengerbericht kwam uit op de dag voordat door het ministerie van Werkgelegenheid haar maandelijks werkgelegenheidsrapport werd gepubliceerd. Ondervraagd door Bloomberg News verklaarden analisten te verwachten dat vorige maand het werkloosheidspercentage gestegen is tot 4,3 procent en dat de economie slechts 60.000 banen heeft gecreëerd, minder dan de helft van de 135.000 nieuw banen in februari. Tot zover het Bloomberg News.

Banenverlies in maart de hoogste in negen jaren

New York Times, 7 april 2001

Werkgevers in ons land (de VS, nvdr) lieten in maart 86.000 banen vallen, het hoogste maandelijks verlies in meer dan negen jaar en voor menig econoom een aanwijzing dat de Verenigde Staten balanceren op de rand van een recessie. Het werkloosheidspercentage gaat in stijgende lijn van 3,9 procent in oktober afgelopen jaar tot 4,2 procent in februari en 4,3 procent in maart; cijfers, die door het ministerie van werkgelegenheid werden vrijgegeven reflecteerden tenslotte de reeks van ontslagen en vacaturestops sinds de laatste terugval. Al maandenlang is het banenverlies sterk aanwezig in de fabricagesector. Maar deze keer was de stijging van het aantal banen in andere sectoren niet toereikend om deze terugval te compenseren.

"De terugloop van maart is de ernstigste sinds november 1991, toen een nog zwakke economie omhoog kroop uit een voorafgaande recessie en werkgevers 129.000 banen schrapten." Een overzicht door het ministerie van Werkgelegenheid over 356 industrieën afgelopen maand toonde aan dat in een toenemend aantal sectoren banen geschrapt worden. Sinds de laatste recessie is de terugval nog nooit zó wijdverbreid geweest. In reactie daarop vielen de waarden van effecten scherp omlaag, een terugval van de Industrial Dow Jones met 1,3 procent tot 9.791,09 en de Nasdaq met 3,6 procent tot 1.720,36. Het ergste banenverlies vond plaats in de productiesector: in maart 81.000 arbeiders afgestoten en 451.000 sinds afgelopen juni. De andere groep die hard getroffen werd was de groep met tijdelijke opvulbaantjes waarvan er 83.000 verloren gingen en 300.000 sinds afgelopen voorjaar, toen de economie de eerste tekenen vertoonde van verslapping. Dit betreft de seizoenwerkers, waarvan werkgevers in toenemende mate gebruikmaken. Bij het begin van de terugloop waren dat er 3,5 miljoen, voornamelijk in de productiesector. Directeur Thomas Nardone van het bureau voor Labor Statistics, die de werkgelegenheidsrapporten samenstelt: "Deze tijdelijke banen zijn de eerste die er aan gaan in een stagnerende economie."

...

Behalve de algemene terugval in het aantal banen zijn er andere indicaties die er op wijzen dat de verslappende economie een recessie dichterbij brengt. De groei in banen is regelmatig teruggelopen van een maandgemiddelde van 244.000 in het eerste kwartaal afgelopen jaar tot 70.000 in het vierde kwartaal en 64.000 in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de werklozen is het gedeelte dat afgestoten is ten opzichte van diegenen die zelf ontslag genomen hebben geleidelijk gestegen tot 48,8 procent; ook het gedeelte dat langer dan vijf weken werkloos is wordt groter. Zwarten lijden het meest onder de groeiende werkloosheid. Hun werkloosheidspercentage was 8,6 in maart en gemiddeld 8,1 in het eerste kwartaal tegen 7,5 in het laatste kwartaal van verleden jaar.

Vertaling Thomas Janssen.