Zakkenvullers...

Boonstra beticht van voorkennis

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft aangifte gedaan van mogelijke handel met voorkennis door president C. Boonstra van Philips. Volgens het elektronicaconcern is de voorkenniszaak een privé-kwestie van Boonstra. Aanleiding voor de aangifte, die van 4 april dateert, is de aankoop van aandelen in het amusementsbedrijf Endemol door Boonstra in maart vorig jaar. Op 18 maart maakte het Spaanse Telefónica een bod bekend op Endemol van 158 euro per aandeel. Dat betekende een premie van ongeveer 20 procent op de koers van dat moment. Boonstra's levensgezellin S. Tóth was destijds commissaris bij Endemol. Telefónica nam toen voor 5,5 miljard euro Endemol over. De koers van het bedrijf steeg die maand met 48 procent. De betaling had plaats in aandelen van het Spaanse bedrijf. (NRC, 10-4-2001)

Fors meer loon voor directeuren PGGM

De directie van het pensioenfonds PGGM heeft vorig jaar een loonsverhoging van bijna 39 procent ontvangen. De drie directeuren verdienden vorig jaar samen 822.000 euro (ƒ 1,8 miljoen), tegen 592.000 euro (ƒ 1,3 miljoen) in 1999. PGGM verzorgt de pensioenen voor anderhalf miljoen werknemers in de zorgsector en het welzijnswerk. Volgens een woordvoerder van het fonds is de loonsverhoging een gevolg van de wens van de directie "een meer marktconform salaris" te geven. Bij de grote banken en verzekeraars in Nederland liggen de salarissen van topmanagers boven de miljoen gulden. Daar bovenop komen vaak nog lucratieve optieregelingen. PGGM verstrekt geen opties. (HC, 10-4-2001)

en hun slachtoffers...

Dreigende stakingen in ziekenhuizen

De vijf vakbonden gaan volgende week hun leden raadplegen over mogelijke acties in de ziekenhuizen. Mocht de actiebereidheid groot blijken, dan kunnen vanaf 7 mei stakingen, opnamestops, werkonderbrekingen of zondagsdiensten plaatshebben in ziekenhuizen. Dat hebben de bonden gisteren in een gezamenlijke verklaring gezegd. Op 24 april beslissen de kaderleden definitief of de acties doorgaan. Op die datum volgt dan een ultimatum aan de werkgevers. De actiedreiging volgt op de stukgelopen CAO-onderhandelingen, afgelopen donderdag. De CAO voor de ziekenhuizen geldt voor 170.000 werknemers. Werkgevers en werknemers verschillen vooral van mening over het loon en de invoering van een langere werkweek. De bonden, op Nu'91 na, eisen een loonsverhoging van 4 procent en een begin van de invoering van de dertiende maand. De bond voor verpleegkundigen en verzorgenden Nu'91 eist naast een loonsverhoging een ophoging van de schalen met 10 tot 15 procent. De NVZ stelt dat zij 4 procent biedt. (HC, 10-4-2001)

Nauwelijks vakantie voor minima

De meeste mensen met een minimuminkomen gaan nooit met vakantie. Het aanbod aan betaalbare trips is te laag. Bovendien ontbreekt het de particuliere organisaties die vakanties voor mensen in de bijstand organiseren aan voldoende geld. Dat blijkt uit het onderzoek 'Sociaal toerisme in beeld' dat is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Organisaties Sociaal Toerisme (NOST). Bij de NOST zijn tien particuliere organisaties aangesloten die 'sociale vakanties' aanbieden. Jaarlijks maken tienduizend gezinnen gebruik van hun vakantieaanbod. Maar verreweg de meeste mensen uit de doelgroep, een kwart miljoen huishoudens, pakken nooit de koffers voor een vakantie.

Voor veel mensen die op of onder het sociaal minimum leven, geldt dat het beetje vakantiegeld dat zij krijgen al op is voordat het op hun rekening staat. "Dat gaat linea recta naar de schuldhulpverlening of dient als afbetaling van de koelkast", vertelt voorzitter A. Devilee van de NOST. (HC, 10-4-2001)