Aanvankelijk had NEOST een verhoging van het salaris op overwerk aangeboden, maar de bonden vonden dat dit het echte probleem niet oplost.
Vorige week is de NEOST echter met een nieuw voorstel gekomen. De verhoging van het salaris uit overwerk blijft en er zullen bindende afspraken worden gemaakt over het beperken van de werkdruk. De werkgevers hebben daarbij beloofd te zullen kijken hoe de grootte van de klassen kan worden teruggedrongen tot 20. Verder zal er een vaststaand percentage aan niet lesgebonden uren worden afgesproken, dit zijn de uren die docenten nodig hebben voor het voorbereiden van hun les, nakijken van werkstukken en vergaderen. Als docenten meer gaan werken krijgen ze ook extra niet lesgebonden uren.
Er is echter ook een keerzijde. De NEOST wil wel af van alle mensen die nu werken via een uitzendbureau om langdurige ziektes of vacatures op te vullen. En daar ligt ook een groot knelpunt. De reden dat de NEOST van deze mensen af wil is dat ze veel meer geld kosten dan docenten in vaste dienst. Zelfs met de nieuwe salarisverhoging blijven vaste krachten goedkoper dan uitzendkrachten. Maar ook met die uitzendkrachten was er al een lerarentekort. Het meest logische lijkt dan om de uitzendkrachten in vaste dienst te nemen maar daar wil de NEOST niet aan.
De bonden staan sceptisch tegenover het plan, maar ze vinden wel dat het aanknopingspunten genoeg biedt om weer te gaan onderhandelen. De acties worden voorlopig dus geschorst maar volgens de vakbonden zullen er weer direct acties komen als blijkt dat het plan van de NEOST een wassen neus is. De bonden zijn hier bang voor. Volgens een woordvoerder van de vakbond NAWUST hebben de vakbondsleden het vermoeden dat het nieuwe plan alleen maar bedoeld is om onrust te vermijden voor de komende verkiezingen (waarschijnlijk op 7 juni, de landelijke verkiezingen gaan meestal samen met de plaatselijke die inmiddels zijn verplaatst van 3 mei naar 7 juni). Als dit tijdens de onderhandelingen inderdaad zo blijkt te zijn zullen de vakbonden echter weer doorgaan met de acties.
Wat echter nu al duidelijk is is dat het nieuwe plan van de NEOST het echte probleem nog steeds niet oplost. Zolang er geen extra leraren komen is het immers ook volstrekt onduidelijk hoe de NEOST aan klassenverkleining wil doen. In 1998 werd ook al een klassenverkleining naar 25 leerlingen per klas beloofd maar uit de gegevens van het ministerie van Onderwijs blijkt dat de klassen sinds 1998 alleen maar zijn gegroeid. De vakbonden zullen daarom opnieuw de eis stellen meer personeel aan te nemen.
Bronnen: New Worker, Scottish Socialist Voice, SSP-Bulletinboard, The Courier, The Scotsman, BBC-Ceefax.