Premier Simitis heeft bevestigd dat een dergelijke wet in voorbereiding is en om dit antidemocratische perspectief te rechtvaardigen, voerde hij als argument aan dat groepjes van 20, 50 of 100 mensen nou eenmaal niet duizenden burgers in hun doen en laten mogen belemmeren en dat de publieke opinie op regeringsmaatregelen wacht. Dus van de regering verwacht dit 'misbruik' van grondwetsrechten te beperken.
Voorproefjes van zo'n wet hebben we de afgelopen jaren genoeg gehad en daar ook over geschreven in Manifest. Vakbondsstrijd, protestacties in onderwijs, landbouw, maar ook in andere sectoren werden in de strafrechtsfeer getrokken door rechtstreeks de officier van justitie erop af te sturen en het recht op vrije meningsuiting werd danig aangetast door gerechtelijke vervolgingen van de oppositionele pers, overwegend van de krant van de communistische partij (KKE) 'Rizospastis'.
Een van de drie Europese parlementsleden van de KKE Jánnis Patákis heeft in een vraag, gericht aan de ministerraad van de Europese Unie de criminalisering van vakbondsstrijd en de poging tot 'muilkorven', zoals hij het uitdrukte, van sociale eisen aangeklaagd. Dit deed hij, nadat er kort geleden een gerechtelijke vervolging was ingesteld tegen de voorzitter van de Scheepswerkersbond "Stephenson" vanwege de vakbondsactiviteiten van de laatste.
"De voorzitter van de Scheepswerkersbond wordt door de Griekse justitie als een ordinaire misdadiger vervolgd, omdat hij vooropstaat in de acties van de scheepsarbeiders voor het recht op werk en menselijke werkomstandigheden. De Griekse regering deinst er niet voor terug, aan de ene kant, justitie te gebruiken ter wille van het rederskapitaal en aan de andere kant de werknemer met al zijn sociale eisen te terroriseren en monddood te maken. Wij vragen de raad wat zijn houding zal zijn t.o.v. sociale acties en eisen en of dit (zoals het bovengenoemde voorbeeld, A.I.) het enige antwoord is, dat de Europese werknemer kan verwachten." Aldus de communistische Europarlementariër.
Aleka Papariga zei ondermeer in haar antwoord op deze steek: "Als u het gevoel hebt dat de symbolische bezetting van het ministerie de bezetting van het winterpaleis was, dan geeft u mij het recht te zeggen dat u zich als het absolutistische tsarenbewind voelt. Als de bouwvakkers zich bolsjewieken voelden, dan hebben ze er goed aan gedaan het ministerie symbolisch te bezetten om uitdrukking te geven aan hun wanhoop, woede en verontwaardiging over wat er gebeurt."
Het spook waarover Marx en Engels in het Communistisch Manifest spraken, blijkt nog steeds rond te waren... Naar aanleiding van de gebeurtenissen is de regering overgegaan tot een hernieuwde anticommunistische aanval. De KKE zou antidemocratisch geweld uitoefenen, heeft een mislukte repetitie tot machtsovername gedaan en zou elke notie van democratisch functioneren teniet willen doen. De regering heft waarschuwend de vinger in de richting van de werkende klasse onder dreigend anti-KKE-gepraat. Vijand nummer 1 van de regeringspolitiek is de communistische partij - dus doelwit nummer 1 zal die partij zijn. Zo stond het van de zomer al in het interne organogram van de regerende Pasok.
Duidelijk zichtbaar wordt het volgende schema: een 'terreurwet' met verbod op demonstraties, vervolging van vakbondsmensen, die het echt menen en het oppoetsen van de aloude, welbekende theorie van communistische ordeverstoorders.
En de echte ordeverstoorders? Wie dat zijn, laat zich niet moeilijk raden. Een regeringspolitiek van uitbuiting, sociale afbraak en machtsmisbruik, die het protesterende volk als terrorist doodverft, is met haar gebruik van sociaal geweld de echte aanstichter van een, uit de samenleving komend, gerechtvaardigd democratisch antigeweld.