Britse werkers in actie
Motorola schrapt duizenden banen
Door Ron Verhoef
Motorola heeft aangekondigd minimaal 3200 banen in Groot-Brittannië te schrappen. Dit is het gevolg van tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal van 2001. Het bedrijf verwacht over het tweede kwartaal zelfs verlies te zullen maken. De banen zullen waarschijnlijk verdwijnen in Bathgate, waar een fabriek staat die mobiele telefoons produceert. Het betreft in ieder geval voor een deel gedwongen ontslagen.
De arbeiders zagen dit al aankomen. Eén van hen vertelde dat het bedrijf sinds de zomer van 2000 al geen nieuwe telefoons meer heeft gemaakt, maar zich beperkt heeft tot het onderhoud aan bestaande telefoons en apparatuur. De mensen in Bathgate hebben geschokt gereageerd. Motorola is de belangrijkste werkgever in het plaatsje en met het verdwijnen van de fabriek dreigt een groot deel van het dorp zijn baan te verliezen, zonder dat ze zicht hebben op een nieuwe baan.
Blair door de knieën
Hoewel de reorganisatie van het bedrijf in heel West-Europa banen zal kosten, lijkt Motorola de ontslagen vooral in Groot-Brittannië te hebben gezocht. Dit is niet verwonderlijk aangezien het daar uitermate gemakkelijk is mensen te ontslaan, omdat het land nagenoeg geen ontslagbescherming kent.
Aanvankelijk had Motorola aangekondigd de hele fabriek te zullen sluiten. Dit leidde tot grote ophef in de politiek. De gemeenteraad van Bathgate zocht direct contact met de directie van Motorola. Na overleg kwam Motorola met een nieuw plan waardoor 'nog maar' de helft van de mensen werd ontslagen. De gemeenteraad bleek hiermee tevreden te zijn. Ook Tony Blair heeft contact gehad met Christopher Galvin, manager van de Britse poot van Motorola. Dat telefoongesprek leverde volgens Blair echter niets op. Blair liet zich wel ontvallen dat de mensen in Bathgate blij mochten zijn met het behaalde resultaat waardoor de helft van de banen behouden blijft. Maar de premier liet ook weten dat Motorola en het kabinet niet meer met elkaar in gesprek waren.
Vakbond tegen
Anders dan Blair is de vakbond ISDC niet tevreden over het resultaat. Alan Pottage, woordvoerder van ISDC, beschuldigt Motorola van verdeel-en-heerspolitiek. Volgens Pottage had Motorola nooit de bedoeling Bathgate te sluiten maar kwam het alleen maar met dit voorstel om zeker te zijn dat een later plan dat voorzag in de helft banenverlies zonder problemen zou worden aangenomen. Daarin lijkt Pottage zeker gelijk te hebben want de gemeenteraadsleden die nog wel praten met Motorola hebben het banenverlies allang geaccepteerd. De gemeente is alleen nog in overleg over hoe het bedrijf voor Bathgate behouden kan blijven. Daarbij zijn ontslagen en het geven van subsidies niet uitgesloten.
Pottage ergerde zich echter ook aan de arrogantie waarmee Motorola het hele spel speelt. Volgens de vakbondsman heeft het bedrijf zich totaal gevoelloos getoond voor wat ze zowel de arbeiders als de gemeenschap aandoen. Met de werknemers is zelfs nooit gepraat. Ook met de vakbonden is geen overleg geweest aangezien het Amerikaanse Motorola de vakbonden nooit heeft erkend en zowel in Amerika als hier niet met vakbonden wenst te praten. ISDC heeft wel gevraagd aan de Amerikaanse ambassade om tussen de vakbonden en Motorola een brug te slaan, maar tot nog toe heeft de ambassadeur daar niet op gereageerd. ISDC heeft er ook geen vertrouwen in dat het overleg er ooit komt en heeft daarom al aangekondigd acties te gaan voeren zodra het plan in praktijk wordt gebracht. Volgens Pottage is de vakbond al bezig met het organiseren van demonstraties.
Overigens is Motorola niet het enige bedrijf dat aankondigde mensen te zullen ontslaan. Panasonic liet halverwege april ook al weten dat een aanzienlijke inkrimping van het personeelsbestand noodzakelijk lijkt. En op 23 april kondigde ook het computerbedrijf Compaq aan 700 mensen te zullen ontslaan.
Bronnen: New Worker, Scottish Socialist Voice, SSP-Bulletinboard, The Courier, The Scotsman, BBC-Ceefax.