Rusland: terugverlangen naar Sovjet-Unie groeit
Door Charles F. Moreira
Met het verstrijken van de tijd neemt het aantal mensen dat verlangend terugkijkt naar de Sovjet-Unie toe. In 1992 gaf 69 procent van de Russen te kennen dat zij het uiteenvallen van de USSR betreurden. Sindsdien is het percentage met 10 procent gestegen. In dezelfde tijd is het aantal dat er geen spijt van had, gedaald van 32 naar 15 procent.
De enquête toonde aan dat 72 procent van de ondervraagden voor hereniging zou stemmen als er vandaag een referendum gehouden zou worden, en 15 procent tegen zou stemmen. Aan de andere kant waren de meeste ondervraagden in de laatste opiniepeiling zich bewust van het feit dat het niet mogelijk is de Sovjet-Unie te herstellen (58 procent); 30 procent hoopt nog dat dit wel kan; in die groep is 49 procent sympathisant van het communisme, waarvan 37 procent laaggeschoold is en 36 procent ouder dan 59 jaar.
Ofschoon tien jaar geleden de meeste Russen stemden voor het behoud van de Sovjet-Unie als één staat, weet 20 procent niet meer wat zij indertijd gestemd heeft en nog sterker: 40 procent weet de uitkomst van dat referendum niet meer.
Van degenen die hun stem uitbrachten meent 63 procent dat tien jaar geleden het uiteenvallen van de Sovjet-Unie afgewend had kunnen worden. Sympathisanten van het communisme en mensen boven de 50 hebben daarin een sterkere overtuiging dan anderen die ook die mening toegedaan zijn. Van de ondervraagden was 23 procent van mening dat het ineenstorten van de Sovjet Unie onvermijdelijk was. Meestal mensen met een hogere opleiding (34 procent) en jongeren onder de 35 jaar (32 procent).
De opiniepeiling laat ook zien dat 71 procent van de Russen vindt, dat Rusland slechter af is als gevolg van de ontbinding van de Sovjet-Unie, terwijl 15 procent die mening niet deelt. Van degenen die het uiteenvallen van de Sovjet Unie als iets positiefs beschouwen behoort 23 procent tot de jongeren en 24 procent tot mensen met een hogere opleiding. De sociologen van het onderzoek hebben geconstateerd dat 76 procent van de ondervraagden bereid is te spreken over de negatieve gevolgen van het uiteenvallen, en in totaal 18 procent sprak over de positieve gevolgen daarvan.
17 maart 2001. Vertaling: Thomas Janssen