VS: 's werelds hoogste militaire uitgaven
Door Christopher Hellman
De onlangs openbaar gemaakte ontwerp-begroting van de regering Bush voor het fiscale jaar 2002 bevat een aanvraag voor het Pentagon van 324,8 miljard dollar. Dat is 14,2 miljard meer dan dit jaar en 4,6 procent hoger dan het normale bedrag. Het is niet verwonderlijk dat de VS, als grootste supermacht, meer besteden aan militaire uitgaven dan andere landen. Wél verbazingwekkend is hoe omvangrijk het aandeel van de VS is geworden vergeleken met het wereldtotaal; ook dat de VS-bestedingen nog steeds groeien, terwijl defensiebudgetten wereldwijd inkrimpen.
Een paar feiten ter vergelijking:
Rusland met het op één na grootste defensiebudget besteedt ongeveer eenzesde van het VS-budget aan militaire uitgaven, als de economie zich dit kan veroorloven. China, de derde op de ranglijst, kondigde onlangs aan dat het zijn militaire uitgaven met bijna 18 procent zal verhogen; maar ook dan is het slechts eenzevende van de Amerikaanse defensiebestedingen.
Over China's militaire budget, dat de laatste jaren nauwelijks steeg, een paar kanttekeningen. Afgelopen jaar leek het erop dat vanwege de zwakke economie die stijging zou stoppen, ofschoon sommige analisten waarschuwden voor een sterke toename. Twee weken geleden werden 'drastische veranderingen in 's werelds militaire situatie' vermeld en plannen aangekondigd voor een 17,7 procent toename van de militaire besteding dit jaar tot ongeveer 17 miljard. Algemeen neemt men aan dat het officiële budget behoorlijk lager ligt dan de werkelijke militaire uitgaven - sommige analisten schatten 60 procent of meer - en dat de werkelijke militaire besteding 45 miljard dollar bedraagt. Zo beschouwd is de aangekondigde 18 procent stijging in werkelijkheid maar een toename van zes procent. Bovendien werd door de Chinese regering bevolen dat het volksbevrijdingsleger een halt zou toeroepen aan zijn commerciële activiteiten, die een flinke bron waren van de militaire financiering - de verhoging van het regeringsbudget is dus eerder een verschuiving van de financiering en nauwelijks een verhoging van de uitgaven voor militaire doeleinden.
Enkele feiten over de militaire besteding van de VS
's Werelds militaire besteding, 1200 miljard in 1985, omvatte 809 miljard in 1999. In dezelfde periode groeide het aandeel van de VS geleidelijk van 30 tot 36 procent. Het militaire budget van de VS is meer dan 22 keer dat van de zeven landen die door het Pentagon aangeduid worden als gevaarlijkste vijanden: Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Soedan en Syrië - die samen iets meer dan 14 miljard uitgeven. De VS en hun NAVO-bondgenoten met Zuid-Korea en Japan geven meer uit aan militaire doeleinden dan de rest van de wereld samen. Zij besteden meer dan 37 keer zoveel als de bovengenoemde 'schurkenstaten'. Die zeven schurkenstaten met Rusland en China samen spenderen samen 116 miljard, minder dan de helft van het militaire budget van de VS. In de ranglijst van militaire uitgaven besteden de VS meer dan de staten twee tot en met dertien bij elkaar opgeteld.
Christopher Hellman is gezaghebbend analist. Vertaling Thomas Janssen.