Zakkenvullers...

Top ABN Amro eigende zich 27,5 miljoen toe

De raad van bestuur van ABN Amro heeft vorig jaar 27,5 miljoen gulden ontvangen aan loon en tantièmes. Per saldo geldt voor de bestuurders die een vol jaar achter de rug hadden, dat hun inkomsten met zo'n 50 procent zijn toegenomen. Lijstaanvoerder onder de bestuurders van ABN Amro was de voorzitter van de raad van bestuur, Rijkman Groenink, die 3,4 miljoen gulden opstreek. Tijdens het vorige boekjaar werd de raad van bestuur uitgebreid met drie man, terwijl bestuursvoorzitter Jan Kalff in mei afscheid nam en werd opgevolgd door Groenink. Buiten de drie nieuwkomers en Kalff, verdienden de overige leden van de raad van bestuur van het bankconcern 3 miljoen gulden de man. Op de bezoldigingslijst voor de raad van bestuur stonden vorig jaar in totaal elf mannen. In 1999 was de raad van bestuur goed voor 16,3 miljoen gulden aan loon en bonussen. Maar toen ging het om een achtkoppige raad van bestuur. Voor alle bestuurders wordt overigens het grootste gedeelte van hun bezoldiging bepaald door de tantièmes. Zo ontving Groenink een bonus van 2 miljoen gulden. Bij ABN Amro zijn de tantièmes afhankelijk van de stijging van de winst per aandeel.

Ook heeft de top opties op aandelen ABN Amro ontvangen. Alle bestuurders, met uitzondering van de nieuwkomers en Kalff, kregen ruim 60.000 opties, met een gemiddelde uitoefenprijs van 21,31 euro, een fractie onder de slotkoers. (Dus voor de zeven bestuurders nog eens ruim 400.000 gulden de man, nvdr) (NRC, 21-4-2001)

Justitie start strafrechtelijk onderzoek Boonstra

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar Philips-bestuursvoorzitter Boonstra. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol. De 'transactie' leverde hem een winst van 50 procent op (circa een half miljoen gulden). (NRC, 25-4 en 26-4-2001)

...en hun slachtoffers.

Bonden boos over salaris top ABN Amro

"Het is een gotspe", aldus Huug Gorter van FNV Bondgenoten. ABN Amro meldde in februari dat zij fors gaat snijden in het personeelsbestand van het Nederlandse kantorennet. In drie jaar zullen 6.250 van de ruim 29.000 volledige arbeidsplaatsen verdwijnen. het netwerk van 830 bankfilialen wordt teruggebracht tot 550 zogenoemde bankshops. Daarnaast komen er ook 80 advieskantoren voor complexere zaken. D. Kramer, bestuurder van de Unie, bestempelt de loonstijging van de raad van bestuur dan ook als exorbitant. "Zeker wanneer je kijkt hoe de bank aan het saneren is. Vroeger gingen reorganisaties geleidelijk, maar tegenwoordig wordt er bij de ABN Amro meteen diep gesneden", aldus Kramer. (NRC, 24-4-2001)

Nedcar schrapt fors in personeel

Autofabrikant Nedcar wil de komende twee jaar grote bedrijfsonderdelen onderbrengen bij toeleveranciers. Hoeveel van de huidige 5200 banen daarmee komen te vervallen, wil het bedrijf niet zeggen. Bronnen rond de ondernemingsraad en vakbonden spreken van 1600 arbeidsplaatsen. Nedcar wil een groot deel van het personeel overhevelen naar toeleveranciers die zich de komende jaren op het industrieterrein bij de autofabriek moeten gaan vestigen. (FD, 14-4-2001)

Commissie-Donner: 'Ontslag van zieken na twee jaar'

Het WAO-stelsel moet drastisch gewijzigd worden. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten of werknemers met een ziekte van voorbijgaande aard zouden na twee jaar ontslagen moeten kunnen worden. Alleen mensen die geen enkele mogelijkheid meer hebben om te werken zouden nog een WAO-uitkering mogen krijgen. Over deze hoofdlijn zijn de vijf leden (waaronder GroenLinks, nvdr) van de zogenoemde commissie-Donner het eens geworden. De commissie zal naar verwachting eind mei een advies geven over de inrichting van het WAO-stelsel. (NRC, 24-4-2001)