Zakkenvullers...

ABN Amro-top verdient fors meer

 

De maatschappelijke kritiek op de hoge inkomens van topmanagers laat ABN Amro Siberisch. Het basissalaris van de bestuurders van Nederlands grootste bank gaat dit jaar met elf procent omhoog. Voorzitter Rijkman Groenink ziet zijn vaste salaris zelfs met bijna veertig procent stijgen tot 889.000 euro (1,9 miljoen gulden).

Daarbovenop ontvangen de bestuurders een winstafhankelijke bonus plus een dubbel optiepakket. Voldoet de bank aan zijn eigen doelstellingen, dan ontvangt Groenink 210.000 opties, bijna vier keer zoveel als hij vorig jaar kreeg. Elke euro koerswinst van het aandeel ABN Amro op het Damrak levert hem bruto dan 425.000 gulden extra op. De bank gaf voor het eerst een toelichting op de nieuwe beloningsstructuur, waarmee het 'meer concurrerend wil zijn ten opzichte van toonaangevende Europese banken'. ABN Amro behoort inmiddels tot de best betalende werkgevers onder de Nederlandse multinationals, maar blijft naar eigen zeggen nog ver achter bij grote Amerikaanse banken. Onder leiding van Groenink, die gisteren precies een jaar op de hoogste stoel zat, richt de bank zich helemaal op het creƫren van aandeelhouderswaarde, dat wil zeggen: het zo hoog mogelijk opvoeren van de beurskoers. Over vier jaar wil ABN Amro op dat vlak tot de top behoren binnen een zelf gekozen groep van twintig banken. Momenteel staat de bank negentiende. (HC, 11-5-2001)

...en hun slachtoffers.

Om de kosten te drukken wil ABN Amro de komende drie jaar zevenduizend banen schrappen, voor het grootste deel in Nederland. Groenink, die vorig jaar 3,3 miljoen gulden verdiende (exclusief opties), noemde dat 'een pijnlijke operatie'. (HC, 11-5-2001)

Goedkoop diner van etensresten

Voormalig chef-kok Robert Saarloos wil in buurthuizen in zijn woonplaats Alkmaar dagelijks vijf gulden-maaltijden voor de minder draagkrachtigen gaan bereiden. Onder de titel De Eetkamer van Alkmaar wil hij gebruik maken van etenswaren afkomstig van supermarkten en horeca-etablissementen die de houdbaarheidsdatum net hebben overschreden en normaliter in de groene afvalbak zouden worden gegooid. Volgens Saarloos is het de normaalste zaak van de wereld geworden om etenswaren simpelweg weg te gooien omdat de datum is verlopen, terwijl er nog prima maaltijden van kunnen worden bereid. "Ik verbaas me iedere keer weer als ik 's ochtends de supermarkt binnenloop en zie dat alle schappen worden leeggehaald, om er verse groenten neer te leggen."

Volgens de Alkmaarder is het in veel omliggende landen gebruikelijk dat supermarkten en horeca deze etenswaren aan bijvoorbeeld inloophuizen voor dak- en thuislozen beschikbaar stellen. Saarloos beschouwt het initiatief als zijn culinaire droom, die is gebaseerd op het feit dat hij niet tegen onrechtvaardigheid kan: "Iedereen heeft recht op een volwaardige maaltijd."

De voormalige chef-kok heeft inmiddels contact met het plaatselijke Leger des Heils en inloopcentrum De Steiger, waar zestig dak- en thuislozen nu al eens per week een maaltijd krijgen. (Tgr, 24-4-2001)