Nederland & Plan Colombia

Regeriing Kok kiest voor oorlog

Debat over FOL-verdrag

Van een correspondent

Ter gelegenheid van het kamerdebat op 30 mei over de ratificatie van het verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten over het gebruik van de vliegbases op Curaçao en Aruba (Forward Operating Locations/FOL's), organiseerden fondsorganisatie XminY en het Transnational Institute (TNI) op zondag 27 mei een discussiebijeenkomst.

Als het niet voor de zoveelste keer verschoven wordt, heeft de Tweede kamer op 30 mei een beslissing genomen over het FOL-akkoord. De Nederlandse regering heeft een verdrag gesloten met de VS, waarin deze toestemming krijgen om een Forward Operating Location (FOL)-basis in te richten op vliegvelden op Curaçao en Aruba. Als het Nederlandse parlement akkoord is gegaan met deze overeenkomst, zullen deze bases voor de komende tien jaar een feit zijn. De afgelopen twee jaar hebben die overigens al zonder parlementaire ratificatie gefunctioneerd.

De FOL's zijn twee jaar geleden in gebruik genomen in het kader van de drugsbestrijding in het Caribisch gebied en de Andesregio. De vliegbases dienen als militaire steunpunten van de Amerikaanse luchtmacht voor verkenningsvluchten en informatievergaring in het kader van het Plan Colombia. Dit terwijl het standpunt van de Nederlandse regering en van de Europese Unie als geheel over het Plan Colombia afwijzend is. De FOL-bases zijn in Latijns Amerika zeer omstreden, onder meer omdat ze een rol spelen bij de oorlog in Colombia. Volgens de Nederlandse regering zijn de bases echter alleen bedoeld voor de bestrijding van drugssmokkel in het Caribische gebied.

Dreigt Nederland via de FOL's toch bij de uitvoering van dit omstreden Plan betrokken te raken? Deze vraag stond centraal in het FOL-debat. De kwestie werd vanuit verschillende gezichtshoeken bekeken.

Een panel met leden uit Colombia en de VS lichtte de situatie toe: Ricardo Vargas (drugsbeleid expert van Acción Andina-Colombia), Piedad Còrdoba (senaatslid Liberale Partij in Colombia en voorzitter parlementaire mensenrechten commissie) en Joy Olson (directeur Latin American Working Group - Washington).

Daarna volgde een Nederlandstalig panel-interview met: Arno Ambrosius (Ministerie van Buitenlandse Zaken - DWH/ZM), Paul Rosenmöller (GroenLinks) en andere Tweede Kamerleden (PvdA/CDA), Stanley Inderson (MAN, Curaçao) en Martin Jelsma (Transnational Institute). De discussie werd geleid door Jo van der Spek (IKON-radio).

Achtergrond buitenlandse panel-leden

Piedad Córdoba de Castro

Senator uit Medellín, Colombia voor de Liberale Partij, advocate en voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Colombiaanse senaat. In mei 1999 werd Piedad Córdoba ontvoerd door de paramilitairen van Carlos Castaño (AUC) en na twee weken onder grote internationale druk weer vrijgelaten. Ze speelt een zeer actieve rol in het Colombiaanse vredesproces.

Ricardo Vargas Meza

Socioloog, vertegenwoordiger van Acción Andina in Colombia, een platform van experts op het gebied van drugsbeleid uit de Andesregio, Associate Fellow van het Transnational Institute (TNI); auteur van veel artikelen over cocateelt en drugshandel in Colombia, o.a. "Drogas Mascaras y Juegos; Narcotráfico y conflicto armado en Colombia" en "Fumigación y Conflicto; Políticas Antidrogas y Deslegitimación del Estado en Colombia."

Joy Olson

Directeur Latin America Working Group in Washington-DC, een coalitie van meer dan zestig Amerikaanse religieuze, mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties. Auteur van "Just the Facts: A civilian's guide to U.S. defense and security assistance to Latin America and the Caribbean", een gedetailleerd overzicht o.a. van het VS-hulppakket aan Plan Colombia en de militaire herstructurering van US SOUTHCOM, inclusief de Forward Operating Locations (FOL's). Zie: www.ciponline.org/facts/

Voor achtergrondinfo zie www.tni.org (drugs & democracy);

XminY Solidariteitsfonds, Keizersgracht 132, 1015 CW Amsterdam, 020-6279661, xminy@xminy.nl;

Transnational Institute, Paulus Potterstraat 20, 1071 DA Amsterdam, 020-6626608, tni@tni.org.