Israëlische intellectuelen willen internationale bescherming

 

 

 

Van redactie buitenland (*)

Een petitie, ondertekend door bijna 350 Israëlische intellectuelen, academici en betrokken burgers, vraagt om een onmiddellijke inzet van een internationale vredesmacht in de bezette gebieden, om de elementaire veiligheid en leefbaarheid te herstellen voor de geteisterde Palestijnse burgerbevolking in deze regio.

"Wij menen dat in de huidige omstandigheden een tijdelijke internationale interventie nog het enige praktische middel is om een eind te maken aan de dagelijkse slachtingen, verwondingen en ontberingen voor de burgers, voor kinderen en ouderen, en om een hervatting van de vredesonderhandelingen mogelijk te maken. Wij vragen jullie om met ons de wereldopinie en de regeringen te mobiliseren voor onmiddellijke inzet van een dergelijke internationale vredesmacht, door soortgelijke petities te organiseren en te sturen of anderszins te bewerken dat er een eind komt aan de verslechterde leefbaarheid en dat het bloedvergieten stopt."

De petitie:

"Wij, burgers van Israël, zijn ten diepste bezorgd over de snelle afbraak van de leefbaarheid voor het Palestijnse volk op de Westbank en in de Gazastrook. Wij beschouwen het handhaven van de Joodse nederzettingen in de gebieden die sinds 1967 door Israël bezet zijn, als een doorlopende daad van agressie tegen het Palestijnse volk. Grootschalige bouw van nieuwe nederzettingen en uitbreiding van de bestaande zijn onophoudelijk doorgegaan, zelfs na de ondertekening van de Oslo-akkoorden meer dan zeven jaar geleden.

Dit is nog maar één (belangrijk) aspect van de druk van de Israëlische bezetting, die nu ondraaglijk geworden is voor de Palestijnen die leven op de Westbank en in de Gaza-strook. Terwijl wij de terreurdaden tegen burgers volstrekt veroordelen, zien wij de Palestijnse opstand tegen de koloniale bezetting als rechtmatig.

Ondanks het feit dat veel onschuldige Israëliërs slachtoffer van deze opstand zijn geworden, zien wij in dat er geen ethische en militaire gelijkwaardigheid kan zijn tussen bezetters en mensen die lijden onder de bezetting. De bezetting zelf is ethisch en politiek een slechte zaak; het feit dat Israël buitensporig geweld gebruikt om zijn wil op te leggen aan het groeiende Palestijnse verzet is onacceptabel. Het Israëlische leger heeft dodelijke wapens ingezet tegen ongewapende demonstranten: meer dan 400 Palestijnen gedood sinds oktober 2000, waaronder ongeveer 70 jeugdigen onder de 16, en er zijn duizenden gewonden. Als antwoord op Palestijnse aanvallen heeft Israël teruggeslagen met granaten en bommen op doelen in Palestijnse steden. Israëlische controle over alle hoofdwegen in en rondom de Westbank heeft het Palestijnse territorium in stukken gebroken in een serie geïsoleerde getto's.

Dit heeft de Palestijnse economische activiteiten ernstig geschaad, nog grotere delen van de Palestijnse bevolking onder de armoedegrens gedreven, in sommige streken haar tot het punt van hongersnood gebracht.

Israëlische oorlogshandelingen hebben spoedeisende medische diensten ontwricht, ook het vervoer en het onderwijs. Palestijnse burgers zijn niet alleen mishandeld door militairen, maar ook blootgesteld aan dagelijkse pesterijen en agressie van de kant van Joodse settlers. De mentale schade door jarenlange terreur, intimidatie, verliezen, vernederingen en rouw zijn onbeschrijfelijk. Israël gedraagt zich als een despoot die zich onttrekt aan elke ethische en wettelijke verantwoordelijkheid om de Palestijnse bevolking in zijn machtsgebied te beschermen.

Wij erkennen de complexiteit van de situatie waarin het moeilijk is legitieme daden van Palestijns verzet te onderscheiden van verwerpelijke daden van Palestijnse terreur en eveneens tussen een legitieme Israëlische verdedigingspolitiek en daden van staatsterreur.

Maar deze complexiteit kan onze verantwoordelijkheid niet verkleinen, noch onze stem tot zwijgen brengen. Het is onze morele plicht als Israëlische burgers om onze solidariteit te betuigen met de Palestijnse vrijheidsstrijd, en al het mogelijke te doen om de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden te beschermen. Wij dringen er bij onze medeburgers, vrienden en collega's wereldwijd op aan, allen onze stem te verheffen tegen de voortgaande bezetting en onderdrukking van Palestina. In het bijzonder roepen wij op tot onmiddellijke inzet van een internationale interventiemacht om een eind te maken aan het doden en verwonden van mensen die hun elementaire recht op politieke vrijheid gebruiken. Wij doen een beroep op u om van uw regeringen te eisen dat zij verder gaan dan een behoedzame veroordeling van Israëls politiek en dat zij het initiatief nemen tot een internationale vredesmacht, die de Palestijnen verdedigt tegen de agressie van het Isralisch bewind en die de hervatting mogelijk maakt van serieuze onderhandelingen tussen de partijen in dit conflict." (Vertaling: Thomas Janssen)

(*) Uit de Sydney Guardian Newspaper, 24-05-2001