Ri Sung Rok, van de Noord-Koreaanse Partij van de Arbeid

Verzet tegen VS-pogingen destabilisatie

Van redactie buitenland

Het Zuid-Koreaanse leger oefent met de steun van het leger van de VS. Sinds hun aanwezigheid ter discussie wordt gesteld door het verzoeningsproces tussen Noord en Zuid, probeert Washington de spanning op het schiereiland op te drijven. (Foto archief) 

 

 

Ri Sung Rok is binnen het Centraal Comité van de Koreaanse Partij van de Arbeid verantwoordelijk voor Europa. Hij merkt op dat Washington steeds meer aanleidingen zoekt voor zijn militaire aanwezigheid op het Koreaans schiereiland. Zeker nu die aanwezigheid ter discussie wordt gesteld sinds de dialoog tussen Pjongjang en Seoel.

Ri Sung Rok. "Onder het mom van de globalisering bedreigen de imperialistische krachten meer dan ooit de rechten van de werkers en de vrede en veiligheid in de wereld. Een van de voornaamste doelstellingen van die globalisering is het kapot maken van de socialistische landen. De harde opstelling van de nieuwe Amerikaanse regering tegenover de Democratische Volks Republiek Korea (DVRK) zegt alles over de globalisering van de imperialisten en over hoe die hun greep op de wereld willen versterken.

Washington wil een rakettenschild op poten zetten omdat het zogezegd bedreigd wordt door de DVRK. Terzelfdertijd breiden de VS ook hun troepenaantal uit in de omgeving van het Koreaanse schiereiland. En sinds 20 april zijn ze ook gezamenlijke militaire oefeningen begonnen met het Zuid-Koreaanse leger. Vorig jaar hebben we de VS echter beloofd dat we onze raketlanceertests zouden opschorten zolang we hierover met hen onderhandelen."

Amerikaanse kernreactoren

"Rond het raamakkoord van 1994 tussen de DVRK en de VS zijn er gelijkaardige moeilijkheden. Volgens dat akkoord moeten de Verenigde Staten ons twee lichtwaterreactoren leveren, als tegenprestatie omdat wij onze nucleaire activiteiten hebben stilgelegd. Maar de bouw van deze kernreactoren is helemaal in het slop geraakt. De VS zijn niet van plan hun afspraak na te komen.

Sinds de historische inter-Koreaanse top op 15 juni vorig jaar en de gezamenlijke Noord-Zuidverklaring is er op het Koreaanse schiereiland een proces van verzoening en samenwerking op gang gekomen. Er zijn onderhandelingen tussen ministeries en Rode Kruis-afdelingen georganiseerd, net als ontmoetingen tussen gescheiden familieleden. We hebben besloten onze spoor- en autowegen opnieuw te verbinden en een verscheidenheid aan economische samenwerking te starten.

Dit hele proces leidde tot het ter discussie stellen van de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea. Sindsdien proberen de VS op alle mogelijke manieren de spanning op het schiereiland te laten toenemen, om zo argumenten te hebben voor hun militaire aanwezigheid. We zullen alle mogelijke inspanningen doen om in ons land tot vrede en veiligheid te komen maar we zullen ons blijven verzetten tegen al wie onze soevereiniteit en onze nationale waardigheid schendt."