Levenspeil en kapitaalvlucht
Door Jan Moelee
Het is nog maar kortgeleden dat men sprak over een economie die draaide als een tierelier. Nu komen er wat donkere wolkjes aan de economische hemel en dat is dan aanleiding tot zorg. Vele economen komen met verklaringen wat de oorzaak is, maar al die verklaringen, hoe verpakt ook, wijzen en wezen allemaal in doorsnee dezelfde kant op.
De werkenden eisen teveel loon en daarmee prijzen zij zichzelf uit de markt. Zo brengen ze de economie in gevaar en moeten ze daar de gevolgen van dragen en veel van de hedendaagse bondsbestuurders houden hun leden ook dit soort verhalen voor ogen. Hun devies is: "matig u voor uw eigen bestwil." Het is duidelijk, al deze onheilsboodschappen blijven niet zonder gevolg, de directieleden van banken en grote concerns die zichzelf de afgelopen jaren tegoed deden aan superinkomens, en daar gewoon mee doorgaan, laten ons weten dat de economische ontwikkeling hen zorgen baart.
Investeren... maar niet in eigen land
Hoe, is de vraag, het antwoord spreekt voor zichzelf, als volgt: bedrijven uit het eurogebied investeren op grote schaal in de VS en niet in eigen omgeving. Deze kapitaalvlucht is de drijvende kracht achter de val van de euro. De munt is gezakt onder de grens van 85 dollarcent, het laagste punt van dit jaar. Uit de kortgeleden gepubliceerde statistieken van de Europese centrale bank blijkt dat Europese bedrijven, dus ook Nederlandse, meer investeren in het buitenland dan in Europa. Er is zelfs sprake van dat de winsten hier gemaakt, in de VS geïnvesteerd worden en om te zorgen dat dit ongestoord door kan gaan is het goed dat de werkers zich matigen. Hoelang is dit 'matigen-verhaal' vol te houden? Een verhaal dat vol tegenstellingen zit. Waarom zwijgen de volksvertegenwoordigers van politieke partijen over wat er werkelijk gebeurt? Hoelang lopen de vakbondsbestuurders nog trouw mee aan de leiband? Is het nu geen tijd dat de grote en machtige FNV de solidariteitscampagnes gaat organiseren op de werkvloeren in de bedrijven ter ondersteuning van de acties in de gezondheidszorg?
Beste lezers van Manifest, wat ik wil betogen is dat het roer om moet. Al veel te lang worden met de belangen van de arbeiders en uitkeringsgerechtigden, mensen die aan de onderkant van de samenleving zitten, spelletjes gespeeld. Om daar een einde aan te maken is het geboden om de handen ineen te slaan en ons te wapenen tegen de rechtse kapitaalmarkt. Er moet een macht gevormd worden die tegendruk kan uitoefenen. Laten we daarom over de politieke scheidsmuren heenstappen, omwille van die macht. "Eenheid Nu!"