Michel Collon lanceert dringende oproep:

"Beweging tegen globalisering moet ook vredesbeweging worden"

Michel Collon 

 

 

Het boek Attention Medias 

Het boek Blufpoker 

 

Door Herwig Lerouge

Michel Collon gaf zowat overal lezingen. Om de oorlogen voor de Nieuwe Wereldorde van de multinationals te stoppen en om de chantage van de derdewereldlanden tegen te gaan, moet er volgens hem dringend een internationale vredesbeweging komen.

Michel Collon: Ik hoop dat mijn ziekte veel mensen doet inzien hoeveel lijden de zogenaamde 'schone en humanitaire' oorlogen van de NAVO in Irak en ex-Joegoslavië veroorzaken. Door het verarmd - wat een woord! - uranium krijgen honderdduizenden mensen en vooral kinderen kanker, leukemie of andere ziekten. De Britse minister van Oorlog zei een eeuw geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog al: "Als de mensen alles zouden weten, was de oorlog morgen al voorbij". Ik hoop maar dat mijn geval helpt om het rookgordijn te laten verdwijnen dat westerse communicatiespecialisten optrekken rond zowel de echte bedoelingen als de vreselijke gevolgen van de oorlog.

Is dat mogelijk?

Michel Collon: Ja, de mensen zijn niet onnozel. In het ziekenhuis vertelde een Congolese verpleegster me: "De grootmachten zijn nooit 'humanitair'. Toen de volkenmoordenaars in het arme Rwanda tekeer gingen, lieten ze hen hun gang gaan. Maar in Congo komen ze direct tussenbeide, om de rijkdommen in handen te krijgen." Wie zijn geboortestreek kent, heeft een helder zicht op wat er gebeurt, ondanks alle medialeugens. Het komt erop aan de verspreide inzichten te bundelen en uit te diepen.

Je pleit ervoor om de diverse oorlogen als een geheel te beschouwen?

Michel Collon: Absoluut. Steeds meer landen worden aangevallen of minstens bedreigd. In Irak kwam er na de bommen het embargo, dat al meer dan een miljoen doden veroorzaakte. In 1991 begon het in Joegoslavië en het is er nog niet voorbij. In de landen rond de Kaukasus en in Algerije vechten de fundamentalisten. In Congo vielen al 3,5 miljoen doden in een aanvalsoorlog die achter de schermen gefinancierd wordt door de VS, een echte genocide die de media totaal doodzwijgen. Colombia wordt nog altijd door de VS aangevallen. Die bedreigen ook de Koreaanse Volksrepubliek en Cuba, op een dag misschien ook China of Rusland. Al die oorlogen dienen één doel: de multinationals helpen de strategische rijkdommen en markten in handen te krijgen. Op 28 maart 1999, een paar dagen voor de bombardementen op Joegoslavië, schreef de New York Times: "Als we de globalisering willen laten doorgaan, mag Amerika geen angst hebben om op te treden als de oppermachtige supermacht die het ook is. De onzichtbare hand van de markt kan niet werken zonder een verborgen vuist. McDonalds kan niet floreren zonder McDonnel Douglas, de constructeur van de F-15-vliegtuigen."

Zijn de progressieven zich daar over het algemeen voldoende van bewust?

Michel Collon: Nog niet. De beweging tegen de globalisering moet er absoluut een dimensie bij krijgen, die van de strijd voor de vrede. De NAVO is het leger van de multinationals. De NAVO bombardeerde Joegoslavië niet om de mensenrechten te laten respecteren maar om dat land te verplichten het programma van het IMF en de WHO toe te passen. Irak moet zich onderwerpen aan de petroleummaatschappijen. De NAVO is de gewapende arm die elk verzet tegen de absurde wereldorde van de multinationals moet breken. Het is echt absurd: bedrijven die hun winsten zien verdubbelen, ontslaan toch massaal, onder sterk applaus van de beurs. Of verder: voor een paar schoenen van Nike betaal je hier al snel 150 gulden, terwijl de arbeiders die ze maken een halve gulden per uur krijgen. Wie kan een systeem goed vinden dat de mensen aan wie het moet verkopen, systematisch armer maakt? Het is die verarming die de strijd om de afzetmarkten altijd heviger maakt. De rivaliteit tussen de grootmachten - vooral de VS en de Europese Unie - is een belangrijk aspect geworden van alle oorlogen van de voorbije jaren. Vandaar het nieuwe militarisme. Het oorlogsbudget van de VS stijgt met 70 procent. De wapenwedloop komt weer op gang, ook in de ruimte: het ruimteschild is niet defensief bedoeld maar moet de VS in staat stellen iedereen aan te vallen, zelfs met kernwapens, zonder dat het aangevallen land kan terugslaan. Tegelijk vormt Europa zijn euroleger. Dat moet dezelfde smerige oorlogen voeren, voor de Europese multinationals. En dan is er nog Japan, nummer twee in de wereld als je kijkt naar het percentage van het Bruto Nationaal Product (BNP) dat het aan bewapening uitgeeft.

Wat zijn de taken van zo'n vredesbeweging?

Michel Collon: Ten eerste, tegeninformatie bezorgen aan een zo breed mogelijk publiek. Oorlogen kunnen niet zonder medialeugens. De landen die zich verzetten, worden overspoeld door desinformatie om de internationale publieke opinie te misleiden. Ten tweede: er voor zorgen dat de verzetsbewegingen zich verenigen en elkaar versterken. Momenteel is het verzet tegen de oorlogen sterk verbrokkeld. De VS en de NAVO vallen Joegoslavië aan en maken de Arabische landen wijs dat ze de islam verdedigen tegen Milosevic. Terwijl ze voor die oorlog precies dezelfde redenen hebben als voor de oorlog tegen Irak of Palestina. Ten slotte moeten we tot eenheid komen tussen de antiglobaliseringsbeweging, de milieubeweging en de solidariteitsbeweging met de aangevallen landen om samen een verbod af te dwingen op het gebruik van sommige wapens, zoals uranium. Je hebt zowat overal in de wereld lezingen gegeven. Zijn de mensen al zover? Michel Collon: Steeds meer mensen, ook in de rijke landen, maken zich ongerust over het toenemend aantal oorlogen. De Griekse vredesbeweging heeft al grote overwinningen geboekt in de strijd tegen het uranium en ook Amerikaanse en Franse ex-soldaten doen prachtige dingen. Ik heb zojuist vernomen dat de strijd zich ook uitbreidt in Duitsland, Spanje... Steun verlenen aan de aangevallen landen, een interventie van het eigen land elders stopzetten, dat is van cruciaal belang. Vietnam heeft de VS-aanval kunnen afslaan door zijn eigen heldhaftige strijd, maar ook door de solidariteit in heel de wereld.

Op wie moet de beweging zich richten?

Michel Collon: Op de jongeren. Die staan altijd vooraan in de strijd tegen onrecht. En op de arbeidersbeweging: al dat geld voor tanks en kanonnen kan niet meer dienen voor banen, voor sociale voorzieningen, voor onderwijs, enzovoort. De beweging moet zeer breed zijn maar ook kritiek kunnen geven op het systeem dat altijd opnieuw oorlogen voortbrengt. De wreedheden van vandaag laten zien dat de dictatuur van de winst onvermijdelijk tot oorlog leidt.

Ik wil er nog één zaak aan toevoegen: de beweging moet actief zijn op Europees vlak en zelfs op wereldniveau. Het kamp tegenover ons is geglobaliseerd, wij moeten het ook zijn.

Mail je reacties op dit artikel naar michel.collon@skynet.be