Kort buiten
Zwitserland: Wapens blauwhelmen
Zwitserse troepen kunnen deelnemen aan internationale vredesoperaties en mogen zelfs bewapend zijn. Dat laatste lijkt nogal voor de hand liggend, maar in het superneutrale Zwitserland moet over zoiets worden gestemd en dat is gisteren gebeurd. Een uiterst krappe meerderheid van 51 procent van de kiezers kon zich vinden in het regeringsstandpunt, dat het absurd is om militairen ongewapend op vredesmissies te sturen. Dat was tot nu toe het geval met de Zwitserse soldaten, die momenteel in Kosovo dienst doen. Die schamele compagnie moest tot dusverre worden beschermd door Duitse en Oostenrijkse KFOR-eenheden. (Apeld.C., 11-6-2001)
China: Weg naar WTO ligt open
De weg naar toetreding tot de wereldhandelsorganisatie (WTO) ligt open voor China. Afgelopen weekeinde maakte de Chinese minister voor Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking Shi Guangsheng bekend dat de laatste struikelblokken met Amerika uit de weg zijn geruimd. Robert Zoellick, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, bevestigde dat. Het akkoord betekent dat de toetreding van China op 28 juni kan worden beklonken, wanneer alle WTO-lidstaten bijeenkomen. China is dan ook op tijd om deel te nemen aan een nieuwe ronde van handelsbesprekingen in november van dit jaar in Quatar. (Apeld.C.11-6-2001)
VK: Gehandicapten 'proefkonijn" bij kernproeven
Groot-Brittannië heeft zwaar gehandicapte Britten als proefkonijn gebruikt bij kernproeven in Australië in de jaren vijftig. Dat onthult Robert Jackson, directeur van het onderzoekscentrum voor handicaps en ontwikkeling, van de universiteit van Perth. De gehandicapten zijn nooit teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk. Aangenomen wordt dat zij zijn gestorven nadat zij van dichtbij getuige waren geweest van atoomexplosies in Maralinga, Zuid-Australië. Jackson zegt in de Britse krant The Independent dat zijn vermoedens zijn bevestigd door een piloot die naar eigen zeggen een groep zwaar gehandicapten naar de plek van de kernproeven heeft gevlogen. (Apeld.C.11-6-2001)
Turkije: Zaak Öcalan uitgesteld door het Europese Hof
De zaak aangespannen door PKK-leider Abdullah Öcalan tegen de Turkse staat voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is voor 3 maanden uitgesteld. De zaak zou op 31 mei beginnen maar het Hof ging akkoord met een uitstel van 3 maanden op verzoek van de advocaten van de PKK-leider. De advocaten gaven aan dat het erg moeilijk was om een goede verdediging voor te bereiden om dat ze maar weinig tijd met hun cliënt kunnen doorbrengen. (Infodienst Kurdistan Nederland)
Turkije: Hadep-voetballers gearresteerd in Adana
Tijdens een voetbaltoernooi van de pro-Koerdische Hadep in Adana zijn 120 mensen opgepakt. Onder de gearresteerden zijn veel voetballers. Een aantal werd in politiebussen gesmeten met hun voetbalkleren nog aan. Volgens de Turkse krant Hürriyet heeft de politie de amateurvoetballers die deelnamen aan het Toernooi voor Vrede en Broederschap beschuldigd van het maken van "separatische propaganda voor de PKK". Een paar van de voetballers zijn intussen vrijgelaten, maar de meesten zitten nog vast. (Infodienst Kurdistan Nederland. Bron: TAZ 12-06-2001)
Colombia: gevangenenruil na akkoord
|
  |
|
  |
De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft gisteren opnieuw 14 soldaten en politie-agenten vrijgelaten. De vrijlating volgde op een gevangenenruil op zaterdag 16 juni, toen het FARC 29 gevangenen liet gaan, tegen 11 verzetsstrijders die uit de staatsgevangenis werden ontslagen. Het was de eerste keer in de nu al 37 jaar durende burgeroorlog dat de Colombiaanse overheid verzetsstrijders vrijliet. De gevangenenruil is een uitvloeisel van een overeenkomst die de overheid en de rebellen op 2 juni jl. tekenden. (NRC, 18-6-2001)