President G.W. Bush kondigde op 31 juli jl. aan dat hij de nu al 11 jaar oude sancties gericht tegen Irak wil verlengen. Bush verklaarde in een brief aan het VS-Congres: "De regering van Irak is betrokken bij activiteiten die vijandig staan tegenover de Verenigde Staten en hun politieke belangen in het Midden-Oosten" en "Iraakse activiteiten vormen een aanhoudende en ongewone bedreiging voor de veiligheid en de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten". Om die reden schreef G.W. Bush het noodzakelijk te achten, om verder economische druk (sancties) uit te oefenen op de regering van Irak. In een interview op 29 juli van CNN met de nationale veiligheidsadviseur van de VS, Mevr. C. Rice, gaf deze te kennen, dat de VS er alle recht toe hebben om te reageren op de dreigingen van Saddam Hoessein. Vooral de Iraakse luchtverdedigingsinstallaties lijken voor de VS een steeds groter wordende doorn in het oog te worden. Onder supervisie van Russische en Chinese deskundigen zou de Iraakse luchtverdediging opnieuw in kwaliteit toenemen. In de praktijk blijkt de Iraakse luchtverdediging wel degelijk vooruitgang te boeken in de strijd tegen de overvliegende vijandelijke vliegtuigen. Of dit te danken zou zijn aan Russische of Chinese hulp wordt nergens echt bevestigd.
Dat de VS niet willekeurig en ongestraft alsnog een nieuwe aanval op Irak kunnen uitvoeren blijkt voldoende uit diverse reacties in het Midden-Oosten. Een nieuwe aanval op Irak zou wel eens meer schade kunnen aanrichten voor Washington dan voor Bagdad.
Op 31 juli jl. gaf zelfs de Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken te kennen dat hij geen voorstander was van een militaire actie tegen Irak. Om, zei hij, geen schade te willen toebrengen aan het 'broedervolk in Irak'. Hij zei dit op een persconferentie die gehouden werd in Koeweit City naar aanleiding van de 11de verjaardag van de Iraakse invasie in Koeweit.
Ondanks deze verklaring staat Koeweit evenwel nog steeds toe, dat vanuit Koeweit Britse en Amerikaanse vliegtuigen dagelijks vluchten uitvoeren boven Irak, en ook nog steeds luchtaanvallen uitvoeren op Irak.
Ook vanuit de Arabische Emiraten wordt afstandelijk, zelfs in tamelijk negatieve zin, gereageerd op een mogelijke nieuwe militaire actie tegen Irak. Een nieuwe militaire actie van de VS tegen Irak zou een zelfmoordpoging zijn van de VS, zo werd gesteld door vertegenwoordigers van de regering aldaar in Dubai. Het zou de VS-belangen in de regio ernstig schaden gezien het Arabische verzet tegen de VS. De VS met hun steun aan terrorisme, racisme en zionisme.
Het is verbazingwekkend, zo werd gesteld in Dubai, dat de VS zich zo bedreigd voelen door de Iraakse luchtverdediging. (Al 'Bayan krant).
Dezelfde krant schrijft verder: "niemand lijkt zich af te vragen wat die VS en Britse vliegtuigen daar doen in het Iraakse luchtruim. Deze vliegtuigen verkrachten het territoriale luchtruim, er is geen enkele wettelijke basis voor deze vluchten". De krant riep de VS op om enige wijsheid te betonen door te breken met de politiek van vijandigheid tegen de Arabische volkeren. De VS moeten verder de blinde steun aan de Israƫlische regering van de terrorist A. Sharon stoppen.
De CIA rapporteerde eerder dit jaar, dat de Iraakse leider Saddam Hoessein momenteel een sterkere positie heeft dan voorheen, ondanks de meer dan 10 jaar oude sancties en het lijden van de bevolking. Volgens Mevr. C. Rice, veiligheidsadviseur van de VS, is er echter geen sprake van een mislukte politiek van de VS.
In ieder geval zal iedereen het er over eens zijn, dat de druk die uitgeoefend wordt om de sancties op te heffen toeneemt; de barsten in het sanctie-systeem groeien. Dat was onder meer een reden voor de VS en hun Britse trawanten, om een poging te wagen om nieuw leven in het sanctiebeleid te blazen door voor zogenaamde 'slimme sancties' te gaan pleiten. Het slimme-sanctie-plan werd echter door het dreigende Russische veto onderuit gehaald bij de VN-veiligheidsraad, begin juli. Daarenboven heeft de Britse en VS-lobby voor acceptatie van het slimme-sanctie-plan bij de vijf permanente leden van de veiligheidsraad ertoe geleid, dat door China belangrijk communicatiemateriaal aan Irak mag worden geleverd.
Het initiatief van de VS en hun Britse bondgenoten om het sanctiebeleid nieuw leven te kunnen inblazen is voor de VS en Groot-Brittanniƫ een forse nederlaag geworden, een nederlaag die evenwel nu doet zinnen op wraak, hoofdzakelijk gericht tegen de Iraakse bevolking.