Invloed op het vredesproces heeft deze uitslag echter nauwelijks. Er leek enige toenadering tussen de republikeinen en loyalisten (unionisten) mogelijk toen de IRA begin augustus kwam met een voorstel om zijn wapens controleerbaar buiten gebruik te stellen. Zelfs de internationale commissie voor ontwapening zag dit als een grote doorbraak, maar de UUP vond het allemaal niet ver genoeg gaan. Gevolg was dat de IRA het aanbod weer introk.
Een van de hete hangijzers in het conflict blijft de onwil van de Britse regering om actief op te treden tegen loyalistische terroristen die op dit moment de veroorzakers zijn van het meeste geweld in Noord-Ierland. Zelfs bij de besprekingen tussen de diverse partijen bleek dit geen onderdeel van gesprek te zijn.
De Britse regering heeft inmiddels ook haar tanden laten zien. Om duidelijk te maken dat zij een spoedige oplossing wil, heeft de regering de assemblee korte tijd opgeschort. Daarbij wordt vergeten dat de Britse regering zelf ook een sleutel in handen heeft. Blair moet immers komen met de verandering van het politieapparaat! Maar dat is tot nu toe niet gebeurd.
De partijen hebben nu nog enkele weken te gaan om tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt (en dat is zeer waarschijnlijk) dan komen er nieuwe verkiezingen of wordt de Noord-Ierse assemblee voor onbepaalde tijd opgeschort.