Plannen Beersterplas van college Reiderland in papervernietiger

Van een correspondent

 

Foto's: Rob Heusdens

Op woensdag 19 september stonden in de raadscommissie van gemeente Reiderland de voorgenomen plannen voor de verkoop van het unieke natuurgebied de Beersterplas op de agenda. Onder druk van de bevolking stemde de hele raad tegen, ook de partijen die het college vormen.

In het vorige college, waarin de NCPN vertegenwoordigd was, was al eerder het plan om de Beersterplas te verkopen aan de orde geweest. Echter, deze plannen kwamen, zoals door de voormalig wethouder van de NCPN, Hans Heres, in de raadscommissie werd verwoord, toen niet verder dan de collegetafel.
In het dorpsblad 'Beerster Zunne' en 'Het Nieuwsblad van het Noorden' werd de NCPN echter verweten dat zij, tijdens de collegedeelname van de NCPN, akkoord was gegaan met de verkoop. Maar de NCPN belegde al in eerdere instantie een persconferentie om de collegestukken te weerleggen. Niettemin blijft deze verdachtmaking aan het adres van de NCPN (waarbij overigens bekend is uit welke hoek deze leugens de wereld in geholpen worden) hardnekkig voortbestaan.

Tot de insprekers op deze raadscommissievergadering behoorde onder meer de heer E. Nap (namens de gezamenlijke dorpsbelangen Beerta, Finsterwolde, Nieuweschans en Drieborg), die in felle bewoordingen de verkoop van de plas afkeurde, en weinig lovende woorden had voor wethouder Hietbrink over het niet van tevoren overleggen met dorpsbelangen over deze plannen. Aan het eind van zijn betoog deelde hij aan wethouder Hietbrink (PvdA) een 'gouden eikel' uit. Ook een natuurliefhebber uit de streek deelde zijn zorg over de voorgenomen verkoop, en bepleitte het herstel van de recreatieve functie van de Beersterplas.

Beersterplas

Het natuurgebied de Beersterplas is een door zandwinning ontstaan gebied van ca. 33 ha. gelegen ten zuiden van Beerta. De plas is omgeven door een stuk natuur. De Gemeente is de hoofdeigenaar van het gebied, dat voornamelijk uit water bestaat. Staatsbosbeheer is eigenaar van twee kavels. Het gebied wordt gebruikt voor recreatie en water- en vissport. Doordat de onderhoudssituatie van de plas en het natuurgebied al een tijd is verwaarloosd, is de recreatieve functie van de Beersterplas de laatste jaren verslechterd.

Opstelling NCPN

Voor de NCPN was al op voorhand duidelijk dat er onder de bevolking geen draagvlak was voor de verkoop van dit unieke natuurgebied. Het college waarin de NCPN vertegenwoordigd was, ondernam daarom geen stappen om in te gaan op de door architect Timmer ingediende plannen, om het gebied onder de natuurschoonwet te brengen, het in handen te geven van een stichting en in het gebied drie villa's te bouwen.

Voor de NCPN is duidelijk dat de voorgestelde verkoop van de Beersterplas, geen oplossing is. De publieke toegankelijkheid van de plas zal door de verkoop in gevaar komen. In plaats daarvan zal er onderhoud moeten plaatsvinden, om het wandelpad rond de Beersterplas begaanbaar te maken, en aantrekkelijk te houden voor recreatie. Tevens zal het gebied na zonsondergang afgesloten moeten worden, om ongewenste activiteiten in het gebied te weren.

De NCPN trad in de gemeenteraad van Reiderland op om het gebied als publiekstoegankelijk natuur- en recreatiegebied voor de bevolking te behouden! Inmiddels heeft het college, onder druk van de bevolking de plannen teruggenomen. Het collegeplan werd raadsbreed afgewezen.