Hoop op een doorbraak in Nepal
Maoïsten zeggen gericht te zijn op vrede
Door Sushil Sharma uit Kathmandu
De hoop op een vreedzame regeling van de maoïstische opstand in Nepal is toegenomen na de eerste officiële gesprekken tussen de regering en de rebellen. Er zijn nog geen concrete afspraken, maar de gesprekken zijn het begin van een onderhandelingsproces. Deze eerste oog-in-oog-ontmoeting tussen de twee kampen helpt het onderlinge wantrouwen te verminderen en is een opstap naar het zo nodige vertrouwen.
Het totstandkomen van een vier uur durende bijeenkomst in het luxueuze Godavari aan de rand van de hoofdstad Kathmandu wordt verwelkomd door de Nepalezen die het geweld moe zijn.
Gericht op besprekingen
Nadat zij getuige zijn geweest van de dood van bijna 1800 mensen in minder dan zes jaar van bloedige maoïstische revolutie, zijn de doorgaans vreedzame Nepalezen gaan verlangen naar vrede. Wat tot voor kort beschouwd werd als een illusie lijkt nu binnen bereik na de eerste officiële vredesgesprekken. De meest in het oog lopende factor bij die gesprekken is de uitgesproken gerichtheid van regering en rebellen op het totstandkomen van vrede. De twee kampen wensen alle problemen en geschillen vreedzaam op te lossen. In de lijn van deze bedoeling hebben zij ingestemd met voortzetting van het gesprek en de volgende ronde vastgesteld voor over twee weken. Dat heeft de hoop versterkt dat het bestand, dat afgelopen maand van kracht werd, blijvend zal zijn. Het is niet verwonderlijk dat de stemming optimistisch is.
Onderlinge verschillen
Het totstandkomen van deze eerste officiële gesprekken is van alle kanten begroet als een belangrijke doorbraak, ofschoon er diepgaande verschillen zijn die regering en rebellen verdelen. De regering is vastbesloten de constitutionele monarchie en de meerpartijen- parlementaire democratie te verdedigen; de rebellen willen dit vervangen door een communistische republiek. Maar de twee partijen kunnen het zich niet veroorloven deze verschillen de overhand te laten krijgen op de wil tot vrede, vanwege de toenemende druk in binnen- en buitenland ten gunste van een oplossing door onderhandeling. Het ligt voor de hand dat de rebellen ondanks hun openlijke retoriek zullen instemmen met minder dan waarvoor zij gevochten hebben: een republikeins regime. De regering zal wel flexibel genoeg zijn om drastische wijzigingen in de huidige staatsinstelling te accepteren, om tegemoet te komen aan de voornaamste eisen van de rebellen.
De toekomst lijkt veelbelovend na de eerste officiële vredesgesprekken in zes jaar, maar de weg naar vrede zal zeker niet zonder obstakels zijn. (vertaling: Thomas Janssen)