Stakingen in Engeland
Door Ron Verhoef
Dat premier Blair van verandering houdt zal niemand verbazen die de gebeurtenissen aan de overkant van het kanaal volgt. Ook zal het niemand verwonderen dat die veranderingen voor de arbeiders meestal geen verbetering zijn. Geen wonder dus dat er regelmatig gestaakt wordt. Nu is het de beurt aan de ambtenaren van de Sociale Dienst.
Wat is er aan de hand? De regering is tot de conclusie gekomen dat er één loket zou moeten komen voor werklozen. Daarom is er een voorstel gedaan om het Arbeidsbureau en de Sociale Dienst te laten fuseren. (Ook in Nederland is dat overigens steeds vaker het geval.) Om te kijken hoe dit in de praktijk werkt zal er in een aantal steden eerst een proef plaatsvinden.
Afstemming om dwang te vergemakkelijken
Nu is er op zich niets tegen dat er een loket komt voor mensen die niet werken. Hoewel de redenen die achter het voorstel liggen niet zo nobel zijn als ze op het eerste gezicht wel lijken. Het gaat er namelijk niet om dat het voor de werklozen makkelijker en doorzichtiger wordt, maar dat de overheid mensen meer kan dwingen een baan te zoeken en te accepteren. Daarbij gaat het met name om alleenstaande moeders en mensen met een handicap. Volgens Blair blijven deze groepen namelijk te makkelijk van een (zeer schamele) uitkering leven. De oplossing is dus dat ze hun uitkering nu moeten gaan halen waar ook de banen zijn, zodat er gelijk beoordeeld kan worden of ze kunnen werken en welke baan bij hen past. Dit dan in combinatie met een verlaging van de uitkering. U ziet wel, niets nobels aan de gedachte achter dit voorstel.
Agressie neemt toe
Ook de ambtenaren van de Sociale Dienst zijn niet zozeer tegen het plan om te fuseren, maar wel tegen een aspect van het plan. De nieuwe kantoren zijn namelijk niet meer voorzien van een glazen tussenwand die de ambtenaren beschermt tegen agressieve klanten. Hoewel de meeste klanten niet agressief zijn is er een klein deel dat wel zulke neigingen heeft. Dat is ook wel enigszins te begrijpen nu steeds meer mensen te horen krijgen dat ze minder geld krijgen of helemaal geen recht meer hebben op een uitkering. Hoewel de ambtenaren daar natuurlijk niets aan kunnen doen krijgen zij wel alle agressie over zich heen. Want zoals te doen gebruikelijk blijven de echte boosdoeners buiten schot.
Dat de agressie toeneemt en bescherming nodig is, is niet alleen maar gebaseerd op angst. In september werd een kantoor van de Sociale Dienst in Wakefield nog door een woedende klant in puin geslagen nadat hem een uitkering werd geweigerd. Daarnaast vond er ook nog een incident plaats in Croydon, waar een politieagent werd neergestoken. Het blijven natuurlijk incidenten maar er bestaat wel een gegronde vrees dat het aantal gewelddaden zal toenemen door het verslechterde beleid.
Kortom de werknemers van de Sociale Dienst willen hun glazen beschermingswand houden en zijn daarom gaan staken. Ze zijn nu al enige weken bezig en worden gesteund door de vakbond PCS.
Stakingen ook in Schotland
Ook in Schotland wordt er gestaakt. Daar zijn het de medische secretaresses in de ziekenhuizen die staken. Zij zijn het niet eens met het salarisbod dat de werkgevers gedaan hebben. Op dit moment ontvangen de secretaresses een loon dat maar net boven het bestaansminimum ligt en daarbij zijn er nauwelijks mogelijkheden om promotie te maken en dus meer te gaan verdienen.
Daar komt nog eens bij dat de werkdruk voor de secretaresses enorm is toegenomen doordat er een tekort aan personeel is en er dus vaak moet worden overgewerkt. Ook voor dit overwerk wordt maar een schijntje betaald. De vakbond UNISON eist dat het loon flink wordt opgetrokken tot net iets onder dat van het niveau van doktersassitente. De vakbonden willen dat de regel gehandhaafd blijft dat als mensen in hun vrije tijd relevante cursussen volgen zij daar extra voor betaald krijgen. De werkgevers hebben dit echter in het nieuwe salarisvoorstel geschrapt. Inmiddels hebben de vakbondsleden in Glasgow en de Lothians (het gebied rond Stirling en Edinburgh) al voor de staking gestemd. Vanaf begin oktober zullen er stakingen plaatsvinden en volgens May Sowersby, een secretaresse bij de Royal Infirmary in Edinburgh, zal er doorgezet worden totdat het bod van tafel is en er een goede CAO kan worden afgesloten.
Al deze arbeidsconflicten hebben waarschijnlijk mede tot gevolg dat het aantal vakbondsleden in Groot-Brittannië is gegroeid. Dit komt overigens ook omdat steeds meer bedrijven de vakbond erkennen sinds er een wet is die bedrijven hiertoe verplicht.
Bronnen: The New Worker, The Scottish Socialist Voice, SSP Bulletinboard.