Wanneer wordt er eindelijk iets gedaan voor mensen op het (a)sociale minimum? Petitie voor minister Vermeend

Van een correspondent

Op 29 november vond een gesprek plaats met vertegenwoordigers van de Sociale Alliantie voor Rechtvaardigheid en minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de armoedebestrijding in ons land. Het Landelijk Comité 'Stop de Armoede' heeft voor het ministerie een picketline gehouden en een petitie aangeboden. In deze petitie hekelt het comité de armoedebestrijding en eist vijftien procent erbij voor de sociale minima.

De afgelopen vijf jaar is er jaarlijks geconfereerd met vertegenwoordigers van de regering en de Sociale Alliantie, een samenwerkingsverband van uitkeringsgerechtigdenorganisaties, kerken, vakbonden, vrouwenorganisaties e.d. Omdat deze conferenties nauwelijks iets opleverden, zijn zij per 2001 vervangen door gesprekken. Nu wordt er tweemaal per jaar gepraat met vertegenwoordigers van dezelfde groeperingen, maar dan in veel kleiner verband.

Oprichting landelijk Comité

Vorige maand heeft een groep mensen, die betrokken is bij vakbonden en uitkeringsgerechtigdenorganisaties die deelnemen aan de Sociale Alliantie, het Landelijk Comité 'Stop de Armoede' opgericht. Dit gebeurde nadat bekend werd dat de eis waarmee de Sociale Alliantie het tweede gesprek op 29 november in zou gaan, slechts 1 procent was. Het comité vindt het onacceptabel dat uitkeringsgerechtigden vijf jaar lang aan het lijntje zijn gehouden. Terwijl het economisch toch zo goed ging, zijn de sociale minima er zelfs op achteruitgegaan. Volgens het comité was het de hoogste tijd om rechtstreeks bij de politiek verantwoordelijke de noodklok te luiden.

Actie

Omdat het vrij kort dag was, besloot het comité een picketline te houden en een petitie aan te bieden. Om de actie wat meer op te laten vallen, zijn er naast het spandoek, ook sandwichborden en mijters gemaakt. Met deze mijters appelleerde men ook aan Sinterklaas. Naast het aandacht schenken aan een feesttijd die om extra uitgaven vraagt, is vooral benadrukt dat Sinterklaas juist aan de armen denkt.

Aanbieding petitie

Ondanks regelmatig contact had minister Vermeend niet toegezegd de petitie in ontvangst te nemen. Via allerlei voorlichters stelde men dat de petitie aangeboden moest worden aan de Sociale Alliantie, want die vertegenwoordigt alle organisaties(!), en deze zou de petitie dan tijdens het gesprek aan de minister kunnen geven. 's Morgens in Den Haag werd weer hetzelfde voorstel gedaan, dat weer werd afgewezen. Tien dagen geleden is dit verzoek telefonisch en schriftelijk ingediend, wij willen minister Vermeend spreken, wij blijven op de stoep staan!

De aanhouder wint

Anderhalf uur heeft het comité weer en wind getrotseerd en de minister duidelijk gemaakt dat hij beter zelf kon komen. Terwijl zes agenten de ingang bewaakten, schalden via de megafoon allerlei argumenten waarom 1 procent schandalig is en waarom het comité 15 procent eist. De petitie werd uitgedeeld aan alle mensen die het ministerie ingingen met de vraag of ze deze s.v.p. aan minister Vermeend wilde geven, omdat hij zelf niet wilde komen. En, ja hoor, vijf voor twaalf kwam hij!

Vermeend biedt erg weinig

Woordvoerder Corry Westgeest kreeg de gelegenheid om de petitie, zie kader, voor te lezen. Handenwringend antwoordde minister Vermeend: "Uit onderzoek blijkt toch dat de armoede is gedaald met 11 procent, en, niet alle maatregelen werken ineens. De mensen krijgen er echt meer dan 1 procent bij!

Degenen die langer dan drie jaar bijstand en geen uitzicht op werk hebben, krijgen er 1000 gulden per jaar bij (onderdeel motie lang-laag van PvdA'er Saskia Noorman-Den Uyl). Ook voor mensen met kinderen wordt iets extra's gedaan. En ja, vijftien procent is wel erg veel! Werk, werk, werk, blijft toch het uitgangspunt van het kabinet." Op opmerkingen van het comité dat die duizend gulden in plaats van gemeentelijke maatregelen (o.a. witgoedregeling) komt en maar eenmalig is, zei hij dat dit niet zo is. "Het is extra en structureel."

Media-armoede

Door middel van e-mail zijn de media drie keer geïnformeerd. In het oosten des lands was de meeste belangstelling, waarschijnlijk doordat de contactpersoon van het comité in Enschede woont. Radio en TV Oost, Enschede FM (2x) de T.C. Tubantia en het Gelders Dagblad hebben aandacht aan de actie besteed. Bij de actie zelf was een fotograaf van het ANP. Metro en de Apeldoornse Courant hebben op vrijdag een foto met onderschrift geplaatst. Hoewel het comité dit een mager resultaat vindt, valt op dat het gesprek van de minister en de Sociale Alliantie helemaal nergens genoemd is!

Hogere eisen en politieke druk

Het comité vindt de actie geslaagd. De minister kwam, terwijl hij dit niet van plan was. Hij zei dat een eenmalige maatregel structureel is! In het weekend (!) belde de directeur van de Sociale Alliantie! Hij wilde weten hoe de actie verlopen was en vroeg of mensen geen kater hadden, want Vermeend goochelt zo met cijfers dat er al snel een patstelling ontstaat. (Op voorstel van de Sociale Alliantie heeft de minister besloten een commissie hierover in te stellen). Verder zei de directeur het met de eis van 15 procent eens te zijn, maar hoe bereik je dat? Ook de FNV spreekt in haar e-mailkrant bij monde van landelijk bestuurder Agnes Jongerius haar ongenoegen uit over het regeringsbeleid: "Er is een kern van mensen die hardnekkig in de armoede blijft zitten en de duizend-guldenregeling lijkt een dooie mus."

Het comité vindt deze geluiden hoopvol, maar vindt dat de aanpak drastisch veranderd moet worden als men iets wil bereiken. Hogere eisen en meer politieke druk! Het comité roept op tot actie van eenieder die actief is in vakbonden, comités en andere organisaties. Omdat de sociale minima met rond de drie miljoen mensen (waaronder veel kinderen) een minderheid met beperkte machtsmiddelen is, valt en staat deze strijd met solidariteit.