Bijna half miljoen euro voor eenzijdige informatie

Keiharde strijd om privatisering GVB

 

Door Eva Strausz

Een ruime meerderheid van de Amsterdamse bevolking verklaart zich tegen externe verzelfstandiging van het GVB. Volgens recent onderzoek wil zelfs 71 procent van de mensen dat het GVB een gemeentelijk bedrijf blijft. De handtekeningen, ruim 41.000, zijn binnen dus het referendum op 15 mei gaat door.

Het is kennelijk moeilijk om aan de Amsterdammers uit te leggen waarom zij tegen hun eigen belangen moeten stemmen. Daarom heeft het Amsterdamse college 450.000 euro uitgetrokken om recht te praten wat krom is. De voorbeelden bij andere reeds geprivatiseerde nutsbedrijven spreken echter boekdelen.

Zo klagen buschauffeurs in Groningen over slecht onderhoud van materieel en overvolle bussen. "Het is erg rot om mensen bij een bushalte te moeten laten staan omdat mijn bus vol is", verzucht één van hen in een radio-interview. Over de ellende bij de NS en UPC zullen we het maar niet hebben.

Voor die 450.000 euro is onder andere oud-journalist Ton Elias in dienst genomen voor het lieve sommetje van 1.500 euro per dag. Het referendumcomité "Ons GVB geen NV", heeft slechts 31.000 euro subsidie gekregen, alleen maar omdat de wet dat voorschrijft. Het is natuurlijk schandalig dat de gemeente zoveel meer geld uitgeeft om de mensen wijs te maken dat de verzelfstandiging, die onvermijdelijk naar privatisering leidt, goed voor hen en de 5.000 werknemers van het GVB zou zijn. Geld dat bovendien door de Amsterdamse bevolking zelf moet worden opgebracht. Het referendumcomité heeft daarom het gemeentebestuur verzocht om hetzelfde bedrag uit te geven als het comité. Een dergelijk verzoek is bij het vorige referendum ingewilligd.

Het comité "Ons GVB geen NV" strijdt voor toegankelijk, betaalbaar en veilig openbaar vervoer voor iedereen en dus tegen verzelfstandiging van het GVB.

Meer informatie:
"Ons GVB geen NV"
Postbus 59213
1040 KE Amsterdam
Tel: 020-5818499
www.onsgvbgeennv.info