Binnen de VVD is een wilde richtingenstrijd aan de gang. Wordt het een ruk naar nog meer rechts of houden we het 'beschaafd rechts'? Gaan we de toer van Wiegel, Bolkestein en Kamp (Kamp vindt dat VVD en Fortuyn op één lijn zitten over vreemdelingenzaken en asielbeleid) op, met snelle stappen naar een nog beter ondernemersklimaat, waar het recht van de sterkste geldt of proberen we het consensusmodel nog enige tijd overeind te houden? Alhoewel minder zichtbaar vindt die strijd ook binnen de PvdA plaats. Daar ontpopt met name minister Vermeend zich steeds meer als een rechtse straatvechter. De held van de loonmatiging gaat het nu proberen bij een groep mensen die zich niet kunnen verdedigen: de mensen met een bijstandsuitkering. Zijn aanval op de bijzondere bijstand gaat zelfs de FNV te ver; die spreekt heel terecht van asociaal beleid. Het gaat dan ook om een regelrechte verslechtering voor een groot aantal bijstandsgerechtigden in veel gemeenten. Is Vermeend, die door Fortuyn gewaardeerd wordt, bezig de bijstand op te schonen alvorens Fortuyn de WAO feitelijk afschaft en bijna iedereen in de bijstand stuurt?
Op de website van de FNV staan de nadelen van polarisatie keurig op een rij. Uitvoerig staat er vermeld wat de voordelen zijn van het overlegmodel. Die zijn niet gering en het model was ook tamelijk succesvol, vanuit deze optiek bezien. Weinig stakingsdagen, een grote mate van 'klassenvrede', kortom een voorbeeld voor veel andere kapitalistische landen. Het laatste staaltje is de gezamenlijke aanval op de WAO, die wordt verkocht als stap voorwaarts. De vakbeweging ging akkoord met een uitkering van zo'n 72 procent van het gemiddelde loon in de laatste drie jaar. Waarom staan die voordelen dan plotseling toch allemaal op de tocht?
De NCPN staat op het standpunt dat - de al of niet bewust begonnen - operatie Fortuyn, volgens de lieden die in dit land, geheel ondemocratisch en onzichtbaar in achterkamers, veel groter dan Het Torentje, echt de dienst uitmaken in ieder geval moet leiden tot verzwakking van de PvdA en verrechtsing van de VVD en daarmee tot verdere uitholling van het huidige poldermodel. Dat de kleintjes GroenLinks en D66 dan in verkiezingsdebatten af en toe mogen scoren, kan geen kwaad. De echte vraag lijkt echter nog te zijn of dat model echt tot ontploffing moet worden gebracht of dat men het stelsel nog intact laat en genoegen neemt met nog meer toezeggingen van De Waal en Melkert. Er staan in de VVD en de PvdA in ieder geval genoeg lieden klaar die bereid zijn om de kapitaalsbelangen nog beter te dienen dan nu al het geval is.
Maar wat er ook uit de bus komt: de polarisatie in dit land gaat verder toenemen. De klassenstrijd is terug op de agenda.