(vier keer op zaterdagochtend)

Bertolt Brecht, de dichter, zei ooit: "Het communisme, dat is een eenvoudige zaak". Maar wie voor het eerst in contact komt met marxistische werken kan toch nog raar opkijken. Toch maakt een degelijk verworven marxistische visie de dingen helderder en laat ze toe onze maatschappij te begrijpen en te veranderen.

Wat is het marxisme?

Waarom en hoe het studeren?

Het Internationaal Centrum organiseert samen met het Instituut voor Marxistische Studies (lid van het samenwerkingsverband vzw AanZet) een cursus verspreid over vier lessen. Frans De Maegd animeert deze lessen over de filosofische bases van het marxisme en hij leert u hoe de marxistische methode toe te passen.

Basistekst: Georges Politzer: de grondslagen van de filosofie

Georges Politzer, een franse communist, gaf les aan de Arbeidersuniversiteit die in 1932 werd opgericht om de arbeiders de marxistisiche wetenschap te leren en hen een denkmethode bij te bregen die toelaat de maatschappij te begrijpen en een gids kon zijn voor hun actie zowel op technisch als op sociaal en politiek vlak. Hij werd in 1942 gefusilleerd door de nazi's.

  1. Zaterdag 6 april : Onze reƫle wereld.
  2. Zaterdag 13 april: De verhoudingen tussen de mensen en de dingen.
  3. Zaterdag 20 april: De geschiedenis van de mensheid: vooruitgang of achteruitgang?
  4. Zaterdag 27 april: De marxistische methode.

De lessen vinden telkens plaats van 10 tot 13 uur op zaterdagochtend.

Karl Marx in Brussel

Op zaterdag 13 april hebt u de mogelijkheid deel te nemen aan de Marx-wandeling door Brussel (van 14 tot 16u30): een begeleid bezoek door het Brussel van Karl Marx, te voet, per bus en met de metro. Frans De Maegd is uw gids.

De lessen vinden plaats in het Internationaal Centrum
M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel

Prijs voor de hele cyclus van vier lessen + het leerboek + de Marx-wandeling in Brussel: 15 euro. Vooraf inschrijven is wenselijk.


BON terug te sturen naar IMAST, Kazernestraat 68, 1000 Brussel. (Tel: 02-504 01 46 ; imast@tiscalinet.be)

Naam :
Adres:
Woonplaats:
Postcode :
Land:
Tel. :

0 Schrijft zich in voor de cyclus 'Wat is het Marxisme?' en stort 15 euro op rekening 001-1660379-09 van IMAST, Kazernestraat 68, 1000 Brussel (tel: 02504 01 46; imast@tiscalinet.be).

0 Schrijft zich in voor de Marx-wandeling op 13 april

0 Wenst meer informatie over de cyclus 'Wat is het Marxisme?'