VS willen militaire aanwezigheid in het zuiden van de Filippijnen verdubbelen

 

Van de redactie buitenland

Meer dan 600 soldaten uit de VS, betrokken bij een antiterrorisme operatie op de Filippijnen, willen versterking van eenzelfde aantal dat zich bezighoudt met de non-gevechtsaspecten van de militaire campagne, zei een Filippijnse generaal, zondag 17 maart.

President Gloria Arroyo's regering bestudeert het verzoek van de Amerikaanse regering, zei de Filippijnse militaire woordvoerder, brigadier-generaal Edilberto Adan, tegen journalisten.

Ongeveer 66 soldaten uit de VS zijn ingedeeld op de Filippijnen als onderdeel van Washington's wereldwijde campagne tegen terrorisme. Tien werden er gedood door een vliegtuigcrash in de wateren van centraal-Filippijnen, de afgelopen maand.

De VS-bijdrage omvat 160 soldaten van de speciale eenheid, die aangesteld zijn voor een adviserende rol op het eiland van Basilan, waar ongeveer 5.000 Filippijnse soldaten jagen op naar schatting 300 Abu Sayyaf moslimguerrilla's, die in verbinding staan met het Al-Queda netwerk.

De rest van de Amerikanen is gelegerd in de zuidelijke stad en in de centraal gelegen stad van Cebu, waar zij roosters voor dienstregelingen van vliegpatrouilles en verplaatsing en legering van soldaten tot eind juni maken.

"In principe willen de Amerikanen een burgeronderdeel samenstellen, dat zich bezighoudt met verschillende technische projecten, zoals wegen en bruggen", zei Adan.

"Dit vereist aanvullend personeel dat technisch en ander soort werk kan doen, om de problemen op Basilan op te lossen", verklaarde hij.

Zeven op de tien van de 350.000 hoofdzakelijk moslim-inwoners op Basilan, een oerwoudachtig, vulcanisch eiland, ter grootte van Los Angeles, leven van minder dan 75 Amerikaanse dollarcenten per dag, volgens de statistieken van de regering.

"De Amerikanen zouden minstens een bataljon nodig hebben", zei de generaal. (Een bataljon bestaat uit ongeveer 800 tot 1000 soldaten).

Hij zei dat, als Manilla meer aanstellingen goed zou willen keuren, het een andere militaire oefening zou moeten worden, omdat de benoeming van de juridische bevoegdheid voor de periode van de voortdurende campagne tegen de Abu Sayyaf, beperkingen aangeeft voor het aantal Amerikaanse deelnemers.

"Dat heb je niet even snel op papier. Wij proberen uit te zoeken hoe daar mee omgegaan moet worden. Wat zijn de opties om het doel te bereiken van de te ondernemen ontwikkelingsprojecten", zei hij. "Het wordt bestudeerd."

"Intussen vochten Fillippijnse soldaten met een Abu Sayyaf-onderdeel, zondagmorgen vroeg, 17 maart, waarbij één soldaat gewond werd", zei de militair.

"Speciale eenheden van de VS waren niet betrokken bij het gevecht dicht bijde stad Tipo-Tipo", deelde kapitein Noel Detoyato mee aan journalisten.

Hij zei dat de guerrilla's, die betrokken waren bij het gevecht, niet behoren tot dezelfde politieke stroming die twee Amerikaanse christelijke missionarissen en een Filippijnse verpleegster gijzelen. "Een Filippijnse militaire helikopter evacueerde de gewonde soldaat, terwijl twee andere gevechtshelikopters de rebellen aanvielen", zei hij.

De rebellen worden geleid door Amir Minkong, door het leger omschreven als een 'Abu Sayyaf-leider', ofschoon het Moro Islamitische Vrijheids Front (MILF) - de grootste moslim- separatistische groep op de Filippijnen - zegt dat hij één van hen is.

Het MILF, dat meer dan 1000 soldaten heeft, waarschuwde voor mogelijke confrontaties, als de Amerikanen zich in hun territorium wagen.

Het MILF overweegt thans een staakt-het-vuren met Manilla, maar het Filippijnse leger zei dat het actie zou ondernemen tegen de groep als ze Amerikaanse soldaten aanvalt.

Beide, Manilla en Washington, hebben gezegd dat de 300 ledentellende Abu Sayyaf rebellengroep verbindingen heeft op Basilan met het Al-Queda netwerk van Osama bin Laden, de belangrijkste verdachte van de aanvallen op de VS op 11 september.

(Vertaling: Tineke van der Klift)