Kok stond aan de verkeerde kant

Door Rik Min

Er waren niet meer dan 700 mannen in de compound volgens het NOS journaal en het NIOD-rapport. Dit belangrijke feit wordt systematisch onder tafel geschoven. Men zwijgt er verder in alle talen over. Een tweede feit is dat vanuit de 'Safe Haven' Srebrenica dag in dag uit, minstens drie jaar lang, door meer dan 10.000 moslimstrijders, waaronder nog al wat AL Qaeda-terroristen, 's nachts en overdag, uitvallen werden gepleegd richting Servische gebieden; vaak onbeschrijfelijk bloedig.

Deze feiten dienen we serieus te nemen. Dat doen Kok en Faber niet, maar de feiten worden ook door de andere partijen stelselmatig genegeerd. De media doen keurig mee en verspreiden stelselmatig het voorgekookte bericht over de genocide van Srebrenica.

Op de bewuste dag van de val van Srebrenica (in de nacht en in de dagen daarvoor) hebben deze mannen zich niet overgegeven, maar zich in de bergen begeven. Derhalve zijn het strijders en hebben zij - willens en wetens - het risico genomen in de strijd te sneuvelen. Kolonel Karremans, de commandant van Dutchbat, heeft daar een tijdje geleden zeer overtuigend over geschreven in zijn boek 'Srebrenica Who Cares'. Dat hij gelijk heeft bleek uit het NIOD-rapport en diverse media, onder meer op 8 april 2002 in het '8 uur-journaal': "Het grootste deel van het Bosnische moslimleger was gemengd met de (mannelijke) bevolking van Srebrenica". Op 10 april 2002 werd in het journaal door Philip Freriks gezegd: "Tienduizenden vochten zich gewapend naar buiten; niet meer dan de helft kwam goed aan."

Op 10 april 2002 werd op Radio 1, rond 18.00 uur gezegd: "Lubbers en Van den Broek hadden de verkeerde intentie voor ogen". Op RTL4 vertelde soldaat Harry bij Barend en van Dorp op 10 april: "Er waren maar 700 mannen in de compound" (toen wij ons overgaven). Nederland, met Van den Broek, Voorhoeve, Kok, en de media voorop, is medeschuldig aan dit drama. Ze kozen de kant van de oorlogshitsers.