VS en Del Ponte dreigen Belgrado;
Meer samenwerking met Haagse Tribunaal
Van de redactie buitenland (*)
Onder verwijzing naar generaal Dragol Ojdanic's overgave aan het oorlogsmisdaden tribunaal in Den Haag, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, Richard Boucher, op 25 april dat Belgrado meer moet doen. (Reuters, zie RFE/RL Nieuwslijn, 25-4-2002).
Hij voegde eraantoe: "Wij erkennen dat het moeilijk is voor een individu om dit te doen. Ojdanic heeft de juiste beslissing genomen en ik denk dat dit hem een beetje tot eer strekt... Wij moedigen de autoriteiten in Belgrado aan om samenwerking met het Haagse Tribunaal te verhogen. Verdere noodzakelijke stappen die de Joegoslavische regering moet nemen is de schuldigen in hechtenis nemen en overdragen aan Den Haag, zo spoedig mogelijk". Boucher vermeldde ook dat, "terwijl wij Ojdanic's daad als een positieve stap zien van de kant van het individu... evenals van de kant van de Joegoslavische regering om dit te vergemakkelijken, hebben wij op dit punt nog geen enkele verdere beslissing genomen ten aanzien van de toezegging van meer financiële hulp van de VS aan Servië."
Del Ponte wil dat de Europese Unie meer druk op Belgrado gaat uitoefenen
Carla Del Ponte, de aanklager van het oorlogsmisdaden tribunaal, zei in Madrid op 25 april, dat de EU de druk op de Joegoslavische autoriteiten moet versterken om volledig met Den Haag samen te kunnen werken, vermeldde RFE/RL's Zuid-Slavische en Albanese Talendienst. Zij vervolgde dat zij nog steeds wacht op een concreet antwoord van Belgrado over de uitlevering van de 23 van oorlogsmisdaden beschuldigde verdachten, die zich op Joegoslavisch territorium bevinden, inclusief generaal Ratko Mladic en Radovan Karadzic. In tegenstelling tot de VS heeft de EU eerder gezegd dat zij geen sancties aan Belgrado wil opleggen voor het gebrek aan samenwerking met het tribunaal. (Zie RFE/RL Nieuwslijn, 3 en 9 april 2002).
Bron: Rick Rozoff, 26-4-2002, vertaling: Tineke van der Klift.