Stelselherziening WAO-discussie

 

Van de redactie

Zaterdag 1 juni vond er een symposium plaats over de WAO-plannen voorzover die gevorderd zijn na discussie in de SER en een eerste standpuntbepaling in het tweede paarse Kabinet. Manifest heeft regelmatig kritische kanttekeningen geplaatst bij deze WAO-plannen, die duidelijk geïnitieerd zijn door het Europese kapitaal.

In het komende nummer van Manifest gaan wij een aantal pagina's aan deze problematiek wijden in de vorm van een dossier, bestaande uit de bijdrage van Ynske Jansen, voorzitter Steungroep ME (Chronischevermoeidheidssyndroom) en Arbeidsongeschiktheid, tijdens een symposium. Verder zullen wij ingaan op de bijdrage van FNV-zijde, bij monde van Astrid Jongerius en de wijze waarop de algemene crisis binnen het kapitalisme leidt tot deze voor het voortbestaan van het kapitalisme noodzakelijke maatregelen.

De bijdrage van Ynske Jansen is een diepgaande kritische beschouwing over de WAO-plannen van het paarse kabinet. Op deskundige wijze geeft zij hierin een overzicht van de gevolgen voor alle groepen huidige en toekomstige arbeidsongeschikten. Zij definieert deze gevolgen in een aantal stappen. Haar conclusies zijn o.a. dat niet de arbeidsongeschiktheid wordt aangepakt, maar de inkomenszekerheid van arbeidsongeschikten. Ook over de rol van de vakbonden binnen de besluitvorming in de Sociaal Economische Raad (SER) heeft zij een duidelijke mening. Bijzonder verhelderend zijn ook de uitspraken van dhr. Wijffels (voorzitter van de SER) in het blad Opzij en dhr. Knepper van het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekekeringen (UWV) in de NRC. Het laatste citaat willen wij vast verklappen: "Medische arbeidsongeschiktheid bestaat niet. Alleen van iemand in coma kan je met zekerheid zeggen dat die niet kan werken", aldus dhr. Knepper in NRC 7 juni 2001. Het gehele dossier zal op onze website www.ncpn.nl geplaatst worden met de mogelijkheid dit dossier op eenvoudige wijze af te drukken en er verder mee te werken.