David Blunkett legde uit dat de zojuist aangenomen wet in de pas loopt met de wetten in andere Europese landen. Het asielprobleem kan echter alleen opgelost worden als er drastische maatregelen genomen worden en Engeland moet daar dan maar in voorop lopen, volgens Blunkett. Uiteraard heeft dit niets te maken met de recente verkiezingsoverwinningen van de British National Party, want tegen de BNP zou Blunkett een vuist maken, zo vertelde hij nog voor de gemeenteraadsverkiezingen. De regering Blair zou geen verdere verharding van het vreemdelingenbeleid doorvoeren om stemmen bij de BNP weg te halen, zo werd althans in april verteld. Maar ja, toen had de BNP nog geen winst geboekt en waren ook de Nederlandse en Franse verkiezingen nog niet geweest, die ook een ruk naar rechts lieten zien.
Dat is heel eenvoudig: een asielzoeker wiens aanvraag is afgewezen mag zijn beroepszaak niet meer in Engeland afwachten. (Op papier is dit in Nederland overigens allang zo, maar in de praktijk wordt dit door een rechter bepaald die tot nu toe meestal beslist dat de asielzoeker in Nederland zijn beroepsprocedure mag afwachten).
Nog afgezien van het feit dat deze nieuwe regels een schending zijn van het vluchtelingenverdrag van Genève, dat stelt dat vluchtelingen alleen naar hun eigen land mogen worden teruggestuurd en dat ze recht hebben op een zorgvuldige afhandeling van hun asielaanvraag in een veilige omgeving, is het natuurlijk een mensonterend plan. Keith Best van de Immigration Advisory Service (immigratie advies dienst) deed het plan dan ook af als complete onzin. Hij vindt het idee dat mensen hun asielprocedure in het buitenland moeten afwachten niet realistisch. De wet moet er, volgens Best, nu juist zijn om deze zwakke groepen te beschermen.
De National Assembly Against Racism (Nationale raad tegen racisme) noemde het voorstel met een woordspeling 'dodelijk serieus', een woordvoerder zeiin de Morning Star: "Als asielzoekers gedeporteerd worden zal hen nog meer martelingen en misschien zelfs de dood te wachten staan, voordat ze een kans hebben tegen een negatieve beslissing in beroep te gaan. Deze nieuwe regels zal extreem-rechts alleen maar in de kaart spelen en het racisme in andere partijen aanwakkeren".
Het is dan ook helemaal niet vreemd de nieuwe regels te zien als een propagandamiddel om stemmen te winnen voor de steeds verder wegzakkende Labour-partij. En helaas valt er met harde taal over asielzoekers inderdaad veel aanhangers te winnen. Als de regels door het Lagerhuis worden aangenomen en het de Labour-partij ook nog eens stemmen oplevert zal dat er in ieder geval toe leiden dat er ook op andere plaatsen in Europa zulke regels worden ingevoerd. Een sterk front tegen het oprukkende racisme is en blijft daarom absoluut noodzakelijk.