Het is al moeilijk om je te herinneren wat de afkortingen van al deze organisaties betekenen, omdat het er zoveel zijn: DYP, AKP, MHP, BBP, SP, DSP, DTP, TDP, LDP, IDP, BCH, en de partij die net geïntroduceerd is door Karayalcin en Saglar. Per dag verloopt het fragmentatieproces sneller, wat wijst op een toenemende crisis met betrekking tot de vertegenwoordiging van het kapitalisme. Het feit dat vrijwel elk van deze partijen ongeveer evenveel steun van het publiek heeft is vreemd: immers zij hebben allemaal letterlijk identieke programma's met betrekking tot de belangrijkste zaken waar Turkije mee te maken heeft. Ze zijn allemaal voor de Europese Unie, de NAVO en privatisering, ze zijn allen aanhangers van de vrije handel en globalisering, ze beloven allemaal op geen enkele wijze af te wijken van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), het zijn allemaal chauvinisten die de Koerden haten, ze zijn het er allemaal over eens dat de islam op de langere termijn het beste middel is tegen de linkse beweging en ze willen allemaal oorlog tegen Irak. Dus waarom ontstaat er verdeeldheid in plaats van eenheid?
Ironisch genoeg is juist het feit dat zij identieke programma's hebben de reden voor de versplintering, want het is dit politieke programma dat haar geloofwaardigheid heeft verloren in de ogen van het publiek. En geen enkele dekmantel is overtuigend genoeg om te verhullen dat het programma onheil brengt voor de werkende klasse. Wat de burgerij nodig denkt te hebben is een charismatische figuur die de juiste methoden kiest om de werkende klasse ervan te overtuigen dat het programma van de bourgeoisie het juiste is. Iedere willekeurige burgerlijke 'politieke acteur' die in de spiegel kijkt denkt: "Waarom zou ik dat niet zijn", en vervolgens steekt er weer een nieuwe partij de kop op.
De fascistische partij nam daarmee een aanzienlijk risico. De fascisten zijn zich er echter zeer van bewust dat de burgerij genoeg redenen heeft om dergelijke grillen van hen te tolereren. Want wie kan tenslotte in tijden van kapitalistische crisis meer doorslaggevende en meer afdoende methodenbedenken om de werkende klasse te overtuigen dan de fascisten? En was het niet de fascistische partij die elke keer na een dergelijke gril haar excuses aanbood en absolute trouw aan het programma van de bourgeoisie verklaarde?
Alles welbeschouwd, met weinig inspanning heeft de fascistische partij het privilege verkregen om over een aantal maatregelen te onderhandelen met de top, terwijl de rest van de partijen bezig is met opsplitsen.
Vertaling: J. Bernaven