Vernietigde melkfabriek in Irak. Veel Amerikaanse aanvallen op burgerdoelen.  

Amerikaans ex-minister van Justitie schrijft naar de VN:

"Irak aanvallen is tegen de grondwet"

Van de redactie buitenland

"Een aanval tegen Irak zou kunnen leiden tot een inbeschuldigingstelling van president Bush door de Kamer van Volksvertegenwoordigers", legt Ramsey Clark uit. De man, voormalig minister van Justitie van de VS en sinds jaren een vooraanstaand vredesmilitant, stuurde een brief naar alle leden van de Veiligheidsraad van de VN, naar de algemene vergadering van de VN en naar de senaatscommissie van Buitenlandse Zaken van de VS. Wij laten u meelezen.

"De Verenigde Naties moeten handelen om een aanval van de VS tegen Irak te voorkomen. Als de Verenigde Naties niet in staat zijn de VS, een permanent lid van de Veiligheidsraad, ervan te weerhouden misdaden te plegen tegen de vrede en de mensheid, en oorlogsmisdaden te plegen tegenover een natie die al zo erg te lijden had onder Amerikaanse aanvallen, waarvoor dienen de Verenigde Naties dan nog?

De Verenigde Naties moeten op zijn minst openlijk verzet aantekenen tegen elke aanval of gewelddadige poging om de Iraakse regering omver te gooien.

Moorddadige economische sancties

De Verenigde Naties stelden economische sancties in tegen Irak, goedgekeurd door de Veiligheidsraad van 6 augustus 1990, de 45ste verjaardag van de Amerikaanse atoomaanval op Hiroshima. Die sancties zijn de rechtstreekse oorzaak van de wrede dood van meer dan een miljoen mensen.

Dit is de grootste misdaad tegen de mensheid van de laatste tien jaar van de 20ste eeuw, en de meest gewelddadige uit de geschiedenis. Elke pijnlijke dood van mensen die sterven aan ondervoeding, uitdroging of ziekte had voorkomen kunnen worden. De sancties blijven voortduren tot op de dag van vandaag en veroorzaken elke dag honderden doden.

De VS voerden volop luchtaanvallen uit tegen Irak sinds maart 1991, toen er een eind kwam aan de massale bombardementen met om de halve minuut een nieuwe lading vliegtuigen. De VS verloren geen enkel vliegtuig maar doodden elk jaar een groot aantal mensen.

Irak vormt geen bedreiging voor de VS

Irak vormt geen bedreiging voor de VS of voor landen uit de regio of elders. De VS beschuldigden het land er valselijk van dat het werkte aan de ontwikkeling van massale vernietigingswapens om de VS, Israël en buurlanden aan te vallen. De VS zeiden zelf dat de bombardementen van 1991 de Iraakse militaire capaciteit voor 80 procent vernietigden. De inspecteurs van de VN zeiden dat ze (na 1991) 90 procent van de Iraakse capaciteit voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens opspoorden en ontmantelden.

Twee hooggeplaatste VN-ambtenaren, verantwoordelijk voor de wapeninspecties in Irak, en een eerlijke Amerikaanse burger die deelnam aan de inspecties, namen hun ontslag en klaagden de sancties aan. Volgens hen bestaat er geen enkel bewijs dat Irak massavernietigingswapens zou aanmaken.

De VS bedreigen de wereld

De VS zijn de grootste onruststokers ter wereld. De VS beschikken over meer atoomwapens dan alle andere naties tezamen. Ze bezitten de grootste voorraden chemische en biologische wapens en ontwikkelen het meest gesofisticeerde en omvangrijkste onderzoek naar massavernietigingswapens in de wereld.

De militaire uitgaven van de VS liggen hoger dan die van de negen andere grootste militaire begrotingen samen. President Bush zei herhaaldelijk dat hij het recht heeft als eerste toe te slaan. De VS hebben Hiroshima en Nagasaki aangevallen met atoombommen en ze rechtvaardigen dat nog ook.

De VS gaan niet akkoord met de verdragen die de atoomwapens en de verspreiding ervan controleren; ze stemden tegen het protocol dat conventies vastlegt voor de reglementering van biologische wapens, ze verwierpen het verdrag dat antipersonenmijnen verbiedt, ze verwierpen het internationaal strafhof en eigenlijk zowat elke internationale inspanning om de oorlog te controleren en te beperken. De Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme is een plechtige verklaring dat de VS het recht hebben als eerste om het even wie om het even waar aan te vallen, op basis van louter vermoeden, zonder excuus, eenzijdig.

Een aanval van de VS tegen Irak om de regering omver te werpen zou een flagrante overtreding zijn van het VN-Handvest, van het Handvest van Neurenberg en van het internationaal recht.

Bush buiten de wet

Ik dring erop aan dat u onmiddellijk de Verenigde Naties, de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad en alle diensten zou alarmeren om de aanhoudende Amerikaanse dreigementen tegen Irak aan te klagen en te eisen dat ze daar onmiddellijk mee stoppen. De VS moeten gewaarschuwd worden dat een aanval tegen Irak een schending is van het Handvest van de Verenigde Naties, van het internationaal recht en van de vriendschap tussen al wie ijvert voor vrede en respect voor de waardigheid van de mensheid.

Een aanval tegen Irak door de VS zou ook een schending zijn van de grondwet en de wetten van de VS en zou, volgens de grondwet, kunnen leiden tot een inbeschuldigingstelling van president Bush wegens de grootste misdaden tegen de vrede en tegen de mensheid, door de Kamer van Volksvertegenwoordigers en door de Senaat van de VS. Hij moet dan verschijnen voor een federaal hof.

Helaas, de afgelopen jaren hebben we vaker meegemaakt dat onze grondwet met voeten getreden wordt dan dat de rechten van alle burgers gerespecteerd worden. Maar diegenen die houden van dit land en die er om die reden op aandringen dat hun land rechtvaardig handelt, spannen zich in om elke Amerikaanse overheid die zou deelnemen aan een aanval op Irak rekenschap te laten afleggen.

88.500 ton bommen

De VS hebben een weerloos Irak 42 dagen lang gebombardeerd in 1991. De VS hebben een massale aanval geleid tegen Irak in januari en februari 1991. Het Pentagon geeft toe dat het 110.000 luchtaanvallen organiseerde tegen de 'wieg van de beschaving', waarbij 88.500 ton bommen werden gedropt.

Die bombardementen vernietigden de economische leefbaarheid van de civiele maatschappij in heel het land. Ze doodden tienduizenden Iraakse burgers. Het grootste deel van de bombardementen was gericht tegen de bevolking en tegen burgerlijke doelwitten. De Amerikaanse bommen vernietigden delen van de waterdistributie, het elektriciteitsnet, de communicatiemiddelen, het vervoer, de industrie, de handel, landbouw- en veeteeltinstallaties, voedselopslagplaatsen, markten, mest- en insecticidenfabrieken, zakencentra, archeologische en historische schatten, woonblokken, wijken, scholen, hospitalen, moskeeën, kerken en synagogen.

Het Pentagon verloor daarbij 156 manschappen. Een derde daarvan veroorzaakt door eigen geschut, de rest door ongelukken.