Verklaring van het Initiatiefcomité ter verdediging van Filippijnen die door de VS gebrandmerkt worden als 'terroristen'

28 augustus 2002
 

Sison, in Utrechtse kantoor van de NDFP, temidden van een aantal leden van de' Steungroep voor de bevrijding van de vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS'. Rechts, naast Sison, Katrien Demuynck van het Belgische steuncomité en uiterst rechts zittend Ruth de Leon van het NDFP. Foto: Manifest.  

Ondergetekenden zijn de oprichters van het 'Initiatiefcomité voor de Verdediging van Filippijnse Progressieven in Europa' (INCODEFPE). Meer in het bijzonder willen wij diegenen verdedigen die de Filippijnse volksstrijd voor nationale bevrijding en democratie ondersteunen, maar door de autoriteiten van de Verenigde Staten (VS) als 'terroristen' worden gebrandmerkt.

Op basis van juridische overeenkomsten werken de VS en de Europese overheden samen om repressieve maatregelen te nemen tegen diegenen die door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS op een arbitraire manier op de lijst van 'terroristen' worden geplaatst. Deze overheden bedreigen en vervolgen Filippijnse progressieven die in Europa leven.

Hieronder volgen onze doelstellingen:

Onze focus ligt op de verdediging van de democratische rechten van de Filippijnse progressieven die nu in Europa, en vooral in Nederland, worden vervolgd. Tezelfdertijd zijn we steeds bereid ons te verenigen en samen te werken met alle krachten die werken voor een nieuwe en betere wereld.

Onrechtvaardige acties van de regering van de VS tegen de CPP, NPA en het NDFP

De Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) en het Nieuwe Volksleger (NPA), samen met ongeveer vijftien andere Filippijnse organisaties worden in Europa vertegenwoordigd door het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP) in vredesonderhandelingen met de overheid van de Filippijnse Republiek (GRP).

Sinds 1992 zijn Nederland, België en Noorwegen als gastlanden voor de vredesonderhandelingen opgetreden. De onderhandelingen resulteerden in dewederzijdse goedkeuring door het GRP en het NDFP van de 'Comprehensive Agreement on Respect for Human Rights and International Humanitarian Law' (CARHRIHL).

Het is het NDFP, en vooral de CPP en het NPA daarbinnen, die de uitvoering van deze overeenkomst herhaaldelijk heeft geëist.

Zelfs voordat het CARHRIHL-akkoord gesloten was, waren de CPP en het NPA gebonden aan de 'Bill of Rights in de Guide for Establishing the People's Government', de 'NPA Rules of Discipline' en de 'NDFP Unilateral Declaration of Undertaking to Apply the Geneva Conventions and Protocol I' (organisaties die de Conventies van Genève en hun Protocol I toepassen). Het is dus absoluut duidelijk dat de CPP en het NPA politieke krachten zijn die een gevecht leveren voor nationale bevrijding en democratie, op basis van een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en conform de internationale standaarden van mensenrechten en internationale wetgeving.

Maar ondanks het feit dat de CPP en NPA geen terroristische organisaties zijn, betitelen de VS hen sinds 9 augustus 2002 moedwillig zo en hebben zij hen, samen met Prof. Jose Maria Sison de vroegere voorzitter en oprichter van de CPP en de belangrijkste NDFP- raadgever, op de lijst van 'terroristen' gezet van wie de bezittingen vanaf 12 augustus 2002 bevroren werden door de VS en hun bondgenoten. Er liggen nog andere repressieve maatregelen tegen progressieve Filippijnen in de kast die verderop zullen worden aangeven.

De aanduiding van de CPP en het NPA als 'terroristische' organisaties spoort met de verklaring van het Filippijnse Macapagal-regime dat een totale oorlog tegen het Nationaal Democratisch Front in de Filippijnen aankondigde. Niet alleen het NDFP, maar ook legale organisaties zoals de politieke partij Bayan Muna en de organisaties binnen de multisectorale alliantie BAYAN worden het slachtoffer van staatsterrorisme. Leiders van deze organisaties worden nu gecriminaliseerd door de massamedia middels posters in de straten ter voorbereiding van verdere venijnige aanvallen op hun persoon.

De VS zijn vooral geïnteresseerd in het uitoefenen van druk op Nederland en andere Europese overheden om repressieve maatregelen te nemen tegen personen die ervan verdacht worden CPP-lid te zijn in het NDFP om de vredesonderhandelingen tussen het GRP en de NDFP te breken, zelfs als die maatregelen en beoogde resultaten eerdere resoluties van het Europees Parlement schenden. In 1997 en 1999 heeft het Europees Parlement resoluties aangenomen die de bovenvermelde vredesonderhandelingen erkennen en ondersteunen, alsook de 'GRP-NDFP Joint Agreement on Safety and Immunity Guarantees (JASIG)' die de veiligheid en immuniteit van leden, raadgevers en staf van beide onderhandelingspartijen garandeert.

De VS vertellen de Europese overheden dat de door hen ontketende en tot Europa uitgebreide heksenjacht op Filippijnse progressieven past in hun "wereldwijde oorlog tegen terrorisme". In werkelijkheid willen de VS de, door de Europese overheden gefaciliteerde, GRP-NDFP vredesonderhandelingen opblazen om de militaire interventie van de VS op de Filippijnen te laten escaleren om op een gepast moment de militaire basissen van de VS in de Filippijnen te heropenen. Daarmee willen ze hun overheersing in Oost-Azië vergroten.

Repressieve maatregelen en bedreigingen tegen progressieve Filippijnen

Zoals al verklaard door de autoriteiten in Washington, Manilla en Den Haagging de Nederlandse overheid akkoord met de VS om repressieve maatregelen te nemen tegen progressieve Filippijnen die in Nederland wonen en die publiek bekend zijn als of ervan verdacht worden lid te zijn van het NDFP. Sommige van deze progressieve Filippijnen zijn al Nederlands staatsburger en zouden beschermd moeten worden door de Nederlandse regering. Zij worden daarentegen in onzekerheid gebracht nu de VS proberen de recente verkiezing van wat zij beschouwen als een Nederlandse regering die pro-VS, rechts en anti-immigrant is, in politieke munt om te zetten.

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat het de leiding heeft genomen in Europa met betrekking tot het overnemen van repressieve maatregelen en bedreigingen op wens van de VS. Ze oefent druk uit om de CPP, het NPA, Prof. Jose Maria Sison en andere Filippijnen in de lijst van terroristen van de Europese Unie te laten opnemen. Ze zet de nodige stappen om de bankrekeningen van Filippijnse organisaties en personen te laten blokkeren.

Niet alleen de Nederlandse overheid maakt zich schuldig aan het vervolgen van Filippijnse progressieven. Reactionaire Nederlandse politici en journalisten beweren ook dat "dertig" Filippijnen in Utrecht "terroristen" zijn en proberen de publieke opinie tegen hen te keren. Daarbij is Prof. Jose Maria Sison het voornaamste slachtoffer. De lastercampagne tegen hem heeft de bedoeling het NDFP en de Filippijnse gemeenschap, en vooral de Filippijnse progressieven, te terroriseren. Een angstklimaat om hen te intimideren is al opgewekt.

Hieronder de repressieve maatregelen en bedreigingen die onrust en bezorgdheid veroorzaken, niet alleen onder Filippijnse progressieven maar ook in de Filippijnse gemeenschappen:

Alle hierboven vermelde maatregelen hebben het effect dat ze de vredesonderhandelingen saboteren tussen het NDFP en GRP in Europa en schenden de resoluties van het Europese Parlement die deze onderhandelingen onderschrijven en ondersteunen. De maatregelen worden gecoördineerd met het Macapagal-regime dat een totale oorlog tegen het Nationaal Democratisch Front in de Filippijnen aankondigde en vormen de aanloop voor een massieve invasie in de Filippijnen door het Amerikaanse leger.

Actiemogelijkheden

Structuren om het bovenstaande uit te voeren

Het Initiatiefcomité heeft in Nederland een secretariaat gecreëerd en benoemd. Dit secretariaat garandeert de dagelijkse werking van het comité. De organisaties die vertegenwoordigd zijn in het Initiatiefcomité en diegenen die bij de campagne betrokken zijn, nemen uit vrije wil taken op volgens hun eigen mogelijkheden. Zij kunnen rekenen op ondersteuning en coördinatie door het secretariaat, dat werkt onder het mandaat van het Initiatiefcomité.

Voorlopige lijst van ondertekenaars:


Theo Droog en Marco Verhagen, Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS)
Malu Villanueva, Filipino Refugees in The Netherlands (FREN)
Rev. Cesar Taguba, Bayan International
Grace Punongbayan, Migrante International
Maitet Ledesma, Pinay sa Holland
Anne Verzijl, PRIME
Wim Van Wijk, Rotterdam Indonesië Solidariteits Komitee (RISK)
Dr. Rita Vanobberghen, co-auteur van Kasama
Dr. Bert De Belder, co-auteur van Kasama
Els Van der Sypt en Britt Destaerke, Filippijnengroepen België (FGB)
Dr. Anne van Mackelenbergh, People's Rights Watch (PRW)
Dan Borjal, International League of Peoples' Struggle (ILPS)-Netherlands
Dundar Gurses, International Association of Peoples' Lawyers (IAPL)
Hans Krikke, auteur en journalist
Wil van der Klift, Latijns Amerika Centrum, Den Haag
Darmini, Aksi Setiakawn
Dr. Ernst Stern, lid Liga voor de rechten van de mens-Nederland en lid van 'International Service for Human Rights'.