De reis start op 1 juli 2003 te Brussel, met het vliegtuig richting Moskou. Te Moskou worden enkele dagen besteed aan het verzet tegen de nazi-legers en op 4 juli vertrekt de trein naar Katerinaburg (voorheen Sverdlovsk) waar de tanks (T34) werden gemaakt die de nazi-legers in het zand deden bijten. Na twee dagen doorreis naar Irkutsk, waar een uitstap is gepland naar het Baikalmeer. Vanuit Irkutsk gaat de reis direct verder naar Beijing. Na enkele dagen verblijf te Beijing gaat de reis per trein richting Pjongjang. De viering van de overwinning vindt plaats te Kaesong.
Op 27 juli 1953 werd op de 38ste breedtegraad (die het Koreaanse schiereiland nog steeds in tweeën deelt) bij het dorpje Phanmunjom een wapenstilstand getekend die een einde maakte aan de Koreaanse oorlog. Op 27 juli willen wij de vijftigste verjaardag vieren van de overwinning, samen met het Koreaanse volk.
De terugreis is gepland per vliegtuig vanuit Beijing naar Brussel op 1 augustus 2003.
De Sovjet-Unie was dankzij het socialisme in staat het imperialisme te verslaan. Na de val van de muur van Berlijn en de ineenstorting van de Sovjet-Unie kraaide het imperialisme victorie. Het Oostblok was gevallen! Voor de imperialistische propaganda het ultieme bewijs dat het socialisme tot mislukken gedoemd was! Maar, is dat wel zo?
Mede om dat te onderzoeken reist een deel van de groep door Rusland (met de trein). De reizigers gaan het debat aan met de Russen zelf: hoe was het vroeger in de Sovjet-Unie en hoe is het nu, na meer dan 10 jaar kapitalisme? Dankzij het socialisme, werden de nazi-legers verslagen. Daarom vertrekt de reis vanuit Moskou waar in de winter van 1941/1942 de nazi-oorlogsmachine voor het eerst werd teruggedreven. Enkele dagen China zal de reizigers de kans bieden om kennis te maken met de huidige situatie van het socialisme in China. In de Democratische Volksrepubliek Korea wordt stilgestaan bij de verjaardag van de overwinning op de imperialisten onder leiding van de VS en kennis gemaakt met socialistisch Noord-Korea. Noord-Korea blijft, net zoals Cuba, Vietnam, Laos en China, vasthouden aan het socialisme. Noord-Korea heeft daarenboven de laatste jaren zware tijden gekend door natuurrampen, maar het zwicht niet voor de druk van het imperialisme en het neemt daarentegen gedurfde initiatieven voor de hereniging van het Koreaanse schiereiland. De reis wordt per trein gemaakt, maar het is ook mogelijk voor deelnemers om de reis naar Noord-Korea mee te maken door per vliegtuig naar Beijing te reizen, waar dan samen met de treinreizigers verder gereisd wordt naar Pjong Jang. De vliegtuigreis vertrekt te Brussel op 12 juli 2003. Voor verdere informatie kunt U terecht op het hiernavolgende adres en of de e-mailadressen: IMAST, Kazernestraat 68, 1000 Brussel (België) E-mail: fransdemaegd@hotmail.com
|