Communisten winnen 11 zetels in Slowaakse verkiezingen

Van de redactie buitenland

Voor de eerste keer sinds 1989 zullen communistische afgevaardigden deel uitmaken van het Slowaakse parlement. De Communistische Partij van Slowakije (KSS) won op zondag 22 september 11 zetels in de verkiezingen van de 150 zetels van de Nationale Raad, die in het weekeinde van 22 september werden gehouden. De partij kreeg 6,2 procent van de stemmen en verdubbelde ruimschoots haar aanhang ten opzichte van 1998.

Bij de verkiezingen verloor de pro-NAVO, pro-EU Democratische Linkse Partij (SDL) al haar 23 zetels. Haar verkiezingsresultaat in 1998 van 14,7 procent slonk tot minder dan 3 procent. Haar deelname aan de 'rechts-links'- coalitieregering van eerste minister Mikulas Dzurinda heeft zij duur moeten betalen en leidde ertoe dat veel van haar kamerleden de partij ruim voor de verkiezingen in de steek lieten en nieuwe partijen oprichtten. Met deze partijen ging het een klein beetje beter.

Het Sociaal-democratisch Alternatief, van Peter Weiss, de voormalige leider van de SDL, behaalde minder dan 2 procent, terwijl de nieuwe partij SMER, van het ex-SDL kamerlid Robert Fico, met 13,5 procent derde werd achter Vladimir Meciar's Beweging voor een Democratisch Slowakije (19,5%) en achter Dzurinda's Slowaakse Democratische en Christelijke Unie (15,09%).

Het aantal stemmen voor de partij van Meciar was behoorlijk lager (dan de 27% in 1998) als gevolg van een scheuring in haar gelederen en door de bedreigingen van de VS, de NAVO en de EU om de deur voor Slowakije dicht te gooien als Meciar de verkiezingen zou winnen, ondanks de steun van de partij aan zowel de NAVO als aan de EU.

De komende Slowaakse coalitieregering zal vermoedelijk bestaan uit vier partijen van de rechtervleugel: naast Dzurinda's partij, de Christen-democratische Beweging (8,25%), een nieuwe partij door de Berlusconi-achtige mediamagnaat Pavol Rusko, de Nieuwe Burgeralliantie (8%), en de Hongaarse Coalitie Partij (11,6%).

Samen schraapten zij 78 van de 150 zetels bij elkaar. Ter vergelijking: de vorige 'rechts-links'-coalitie had 93 zetels.

Bron: Ken Biggs, vertaling: Cas Hilvers.