Demonstratie tegen uitzetting Afghaanse asielzoekers

Van een correspondent
 

Op vrijdag 6 september vond een demonstratie plaats in Den Haag tegen de dreigende uitzetting van Afghaanse vluchtelingen. Er namen zo'n 3.000 mensen aan deel. Veel Afghaanse vluchtelingen weten al jaren niet waar ze aan toe zijn en kregen nog geen helderheid over hun verblijfsstatus. Balkenende wil nu alle Afghanen zonder status terugsturen.

Maar kan de regering de vluchtelingen garanderen dat zij een bestaan in Afghanistan kunnen opbouwen? Waar moeten zij wonen? Het is in veel gebieden onveilig en er zijn buiten Kaboel veel plaatsen waar men hongerlijdt (twee miljoen mensen nu). In centraal Afghanistan eten mensen momenteel gras, leven in donkere holen in de bergen, drinken vervuild water uit kanalen en kunnen niet over medische verzorging beschikken. Rivaliserende krijgsheren bestrijden elkaar. De oorlog in Afghanistan is eigenlijk pas begonnen.

De 31 provincies van Afghanistan hebben allemaal hun eigen wetten, hun eigen president en leger. De provincies gehoorzamen de centrale overheid niet. Het besluit van de nieuwe rechtse regering is daarom een schending van de rechten van de mens.