Chávez trotseert eisen IMF

President wijst 'weg naar de hel' af

Door de redactie buitenland
 

President Hugo Chávez van Venezuela maakte maandagavond 7 oktober bekend dat zijn land de beleidsmaatregelen die gedicteerd werden door internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds niet zal accepteren, zelfs als de geldkraan dichtgedraaid wordt.

"De voornaamste internationale geldinstellingen zijn niet bereid een cent aan Venezuela te geven, omdat Venezuela geen voorschriften wenst te accepteren", aldus Chávez in Macaray, ten westen van Carácas. "We kunnen deze niet accepteren, ook al betekent dit dat ze ons geen cent geven. We zullen wel zien hoe we ons uit de situatie redden", verklaarde hij tegenover de arbeiders in een textielfabriek.

Verleden maand reisden Venezuela's economische kopstukken naar de Verenigde Staten om daar fondsen los proberen te krijgen die bij kunnen dragen aan de 4 miljard dollar die dit jaar nodig zijn om de financiële nood te lenigen. Minister Felipe Perez van Planning en de minister van Financiën, Tobias Noriega stond echter een koele ontvangst te wachten, toen functionarissen van het IMF, de Wereldbank en andere geldschieters hun vraagtekens zetten bij de economische prestaties van de Venezolaanse regering.

Venezuela, dat jaarlijks behoorlijke inkomsten ontvangt uit de olie-industrie, maar dat momenteel in een ernstige recessie verkeert, is niet uit op fondsen van het IMF, maar probeert leningen te verkrijgen van de Wereldbank, van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en andere kredietverschaffers. Het loskrijgen van deze leningen is nog moeilijker geworden door een kritische evaluatie door het IMF van Venezuela's huidige situatie, volgens regeringsbronnen.

Chávez merkte op dat Venezuela volgens het IMF niet in aanmerking komt om kredieten te ontvangen. "Op de dag van de coup echter, kwam er opeens een verklaring van het IMF dat het bereid was Venezuela alles te geven wat het nodig had", voegde hij er bitter aan toe. De president, die het neoliberale mondiale vrijemarktkapitalisme herhaaldelijk heeft gekenschetst als de 'weg naar de hel' verklaarde dat Venezuela geen bevelen zal opvolgen van welk machtscentrum dan ook.

"Van één maar...", zei hij, "van het Venezolaanse volk". Hij beschuldigde conservatieve tegenstanders ervan een nieuwe staatsgreep tegen hem voor te bereiden en nam nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen verdachte samenzweerders. "Sommigen proberen op te roepen tot een staking als voorwendsel voor een coup, maar wij zullen overwinnen", zei Chavez.

Bron: Morning Star, UK, vertaling Frans Willems.