Turkije: voorafgaand aan de verkiezingen minder onduidelijkheid

Door E.M.
Demonstratie TKP in Ankara.

 

Dehap hield elders grote demonstraties.

Op 1 oktober werd er gestemd over het voorstel om op 3 november in Turkije vervroegde verkiezingen te houden. De meerderheid van de afgevaardigden was voor het voorstel. Dat betekent dat, na een lange periode van onzekerheid, de coupepoging uiteindelijk is verijdeld. Turkije bereidt zich nu voor op het nieuwe parlement, dat zijn opwachting zal maken op 4 november.

De kandidaat die de meeste kans maakt om regeringsleider te worden is de AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling): de jonge fundamentalisten. Het is op dit moment nog niet bekend of de nieuwe regering gevormd zal worden door een partij of op basis van een coalitie.

Degenen die deze zomer de ontwikkelingen in Turkije hebben gevolgd weten dat het een chaos was in de Turkse burgerlijke politiek. Eén mechanisme is echter al die tijd steeds overeind gebleven: de antilinkse houding van de staat. De vijandigheid ten opzichte van de linkse kandidaten voor de verkiezingen was en is enorm, het betreft de DEHAP (*), ÖDP (Partij van Vrijheid en Solidariteit) en de TKP (Communistische Partij van Turkije).

De DEHAP is één van de slachtoffers van deze vijandigheid. Op dit moment is het nog niet zeker dat deze partij mee kan doen aan de verkiezingen. Kanadoglu, een openbare aanklager van de staat, beweert dat er een technische reden is om haar deelname tegen te houden. Zijn argument is dat de DEHAP zich niet in meer dan 63 steden heeft georganiseerd, wat nodig zou zijn om in aanmerking te komen voor deelname aan de verkiezingen. Dat lijkt op klinkklare nonsens, als je bedenkt dat zowel de EMEP als de HADEP, die toen nog geen coalitie vormden, deel mochten nemen aan de verkiezingen in 1999.

Een maand geleden werd één van de campagnevoerders van de ÖDP meedogenloos vermoord door een Grijze Wolf, terwijl hij pamfletten uitdeelde voor de verkiezingscampagne van zijn partij. En vorige week werd de verkiezingsposter van de ÖDP verboden. Op de poster stond de tekst: "Verander je woede in hoop met de ÖDP". Wat is daar nou mis mee?

Tot nu toe zijn 150 leden van de Communistische Partij van Turkije opgepakt en gevangengezet. Tegen hen lopen rechtszaken omdat zij deelnamen aan de verkiezingscampagne van de TKP. Zij hebben meegedaan aan "gevaarlijke acties" zoals het verspreiden van pamfletten en plakken van posters op muren.

Komedietheater tijdelijk gesloten

De komedie begon op 7 juli, toen de leider van de Grijze Wolven voorstelde om vervroegde verkiezingen te houden. Daarop volgde een periode van samenzweringen en onduidelijkheid. Het lijkt erop dat sinds 1 oktober een deel van de problemen is opgelost. De samenzweringen en onduidelijkheid zijn tijdelijk van tafel. Over ongeveer drie weken zullen een aantal van de huidige belangrijke spelers op het politieke toneel geschiedenis worden. De versplintering van de bourgeoispartijen zal tijdelijk teniet worden gedaan door de vervroegde verkiezingen, waarna slechts een aantal van deze partijen zal overleven. Het imperialisme lijkt niet erg verontrust over het verwachte succes van de AKP. En zelfs als ze dat wel zijn dan hebben zij aan de vooravond van een belangrijke oorlog een dienaar nodig met een grote publieke steun, zoals de AKP.

Het is nu de beurt aan de AKP om zich zorgen te maken. Zij is bang dat zijin haar eentje de regering moet vormen. Dat zal het niet-fundamentalistische leger woedend maken. De AKP heeft een coalitiepartner nodig die de regering legitimiteit geeft en die de verantwoordelijkheid wil delen voor alle moeilijke beslissingen die de nieuwe regering te wachten staan.

* Na een breuk met de SHP (Sociaal Democratische Volks Partij) en de ÖDP (Partij van Vrijheid en Solidariteit) wordt de DEHAP (Democratische Volkspartij) nu gevormd door een coalitie van HADEP (Partij voor Volks Democratie), EMEP (Partij van de Arbeid) en SDP (Socialistische Democratie Partij). DEHAP is een coalitie(partij) voor de verkiezingen.

Vertaling J. Bernaven.