Als je daar nog de astronome bedragen bijvoegt, die de grote gevestigde partijen uitgeven voor hun campagnes plus het feit, dat deze in de voorverkiezingsperiode de media vrijwel monopoliseren, is het niet overdreven te zeggen dat het gemeente- en districtswezen (Griekenland telt 52 districten met hoofden en raden) het verlengde oftewel de 'lange arm' van de regering vormen en in wijdere zin van het politieke establishment. En wie van de oppositie toch verkozen wordt, zal bij gebrek aan financiƫle steun en anderszins moeilijk zijn verkiezingsbeloftes waar kunnen maken (het inkomen van de locale besturen komt overwegend van de centrale overheid).
Voor de verkiezingen van 13 oktober jl. (met op 20 oktober de tweede ronde, waar dit nodig was) had de KKE (Communistische Partij) zich een dubbel doel gesteld: de economische, sociale en politieke problemen en de problemen, die met democratisch functioneren te maken hebben, moesten centraal staan, vooral zoals die zich voordoen in het locale bestuurswezen, in de gemeente, in het district. Immers, het gemeente- en districtswezen zijn langzamerhand uitgegroeid tot een basisinstrument van de centrale macht, zodat deze haar volksonvriendelijke beleid, ingepakt in veel populisme, beter kan verkopen.
Het tweede doel was gestalte te geven aan een alliantie, aan een strijdvaardige pool van op de toekomst gerichte samenwerking in de gemeentes en districten. Dus op lokaal niveau uitdrukking geven aan de politiek van een democratische frontvorming van de bevolking tegen de steeds ondemocratischer weg, die de regering plus de andere, de gevestigde macht vertegenwoordigende partijen, inslaan. Daarbij waren de recente verkiezingen geen doel op zich, maar meer een stadium, een onderdeel van een poging steeds meer mensen los te maken van de 'establishmentlogica' en dus uit de invloedssfeer vooral van de beide grote gevestigde partijen te halen. De vraag: "Hoe beheers je de bestaande verhoudingen om de problemen op te lossen?", moet omgezet worden in: "Hoe verander je ze radicaal?"
De noodzaak tot confrontatie met echte problemen en niet met bijzaken alleen en daarvan uitgaande een samenwerking opbouwen moet overheersend worden. Dus uitgaan van de echte scheidingslijn, die door de samenleving heenloopt: die tussen de politiek in het voordeel van een rijke minderheid en de politiek in het voordeel van de bredere bevolkingslagen in de stad en op het platteland.
Werken aan de bewustwording hiervan was een belangrijk onderdeel van de door communisten en bondgenoten gevoerde campagnes, vrijwel doodgezwegen door de media. Naar aanleiding van deze verkiezingen is er een stap vooruit gezet in deze richting, want de samenwerking, die tot stand is gekomen, is het resultaat van al eerder gezette stappen en de bedoeling was uiteraardniet om gewoon aan wat meer zetels te komen. Dus de bedoeling was niet de verkiezings'truc', maar de strijd van de bevolking voor een betere levenskwaliteit te organiseren door haar los te koppelen van de gevestigde politieke richtingen.