Communisten herdenken Oktoberrevolutie

Russische communisten demonstreren in Moskou

Van redactie buitenland

Duizenden Russische communisten demonstreerden op 7 november op het Rode Plein in Moskou om de 85ste verjaardag van de communistische Oktoberrevolutie te herdenken. Met rode vlaggen en portretten van Lenin volgden zij een twee kilometer lange route die begon bij een standbeeld van Lenin op het Kaluzhskaya Plein waarna zij het Rode Plein passeerden en zich uiteindelijk verzamelden voor het borstbeeld van Karl Marx, tegenover het beroemde Bolsjoi Theater. De demonstranten droegen borden met de leuzen: 'Kapitalisme is oorlog' en 'Weg met de bourgeoisie'.

Een bestuurder van de Communistische partij zei aan het begin van de demonstratie: "Het regime (Jeltsin) heeft deze feestdag een andere naam gegeven: 'de Dag van de Verzoening'. Maar wie kan zich verzoenen met de vernederingen waar het grote Sovjetvolk onder te lijden heeft?" De leider van de Communistische Partij Gennady Zjoeganov sprak de verzamelde menigte voor het Karl Marx-standbeeld toe. De herdenking van de communistische opstand op 7 november 1917 is voor velen ook in de periode na het Sovjettijdperk een feestdag gebleven.

Vertaling Cas Hilvers, 7 november 2002.

Victor Anpilov van 'Werkend Rusland' tijdens toespraak

Van een correspondent

Dit regime (Rusland, nvdr) is alleen in staat om duikboten te laten zinken, vliegtuigen en helikopters te laten neerstorten, en machteloos toe te kijken als in Moskou honderden mensen worden gegijzeld. Het enige wat dit regime kan, is langs de achterdeur bij de Amerikaanse president aankloppen. Wij zijn Sovjet-patriotten, we willen gelijke rechten voor alle nationaliteiten.

Zullen Poetin en consorten weerstand bieden tegen de oorlog in Irak?

Neen, ze doen alleen maar alsof ze tegen die oorlog zijn. Hun optreden in de VN-veiligheidsraad overtuigt niet, ze zoeken voortdurend uitvluchten. Het internationaal kapitaal heeft dit regime op de knieƫn gekregen met steeds grotere leningen. In ruil eisen de VS de uitvoering van hun politiek. Ze hebben het over 'vrienden' die de VS zullen helpen. En daarmee bedoelen ze Rusland, dat dicht bij Irak ligt. Het gaat hier helemaal niet over Saddam Hoessein, maar over het recht van de volkeren om zelf hun lot te bepalen, zonder oorlog. De VS zijn de terroristen.