Crisisbarometer

 

 

Door Wil van der Klift

Vanaf midden november 2001 hield Manifest de golf van (massa)ontslagen in Nederland, en elders op de wereld bij. De omvang van de ontslaggolf neemt nog steeds toe. Achter deze cijfers gaat een economische crisis schuil die zich steeds verder verdiept. De komende periode leggen we de nadruk meer op die crisis en de gevolgen voor het loon, terwijl we ook de werkloosheidsgroei, nu zoveel mogelijk per bedrijfstak, zullen blijven volgen. Werkloosheid is overigens de snelste manier van inkomensachteruitgang, zeker als het gaat om een structurele situatie.

Deze keer een korte greep uit het economische nieuws op één dag. Niet anders dan andere dagen overigens. De crisis verdiept zich nog steeds en de analisten blijven koffiedik kijken. De bevolking heeft het inmiddels wel al door, net als in Nederland is het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie flink gekelderd. Na de bekendmaking van de index in oktober gingen de aandelenbeurzen flink naar beneden. Met de komende feestdagen in het verschiet is de daling een slecht vooruitzicht voor de detailhandel.

De Britse verzekeraar Royal&Sun Alliance gaat 10.000 tot 12.000 banen schrappen. Het totale aantal banen zal wereldwijd teruglopen tot 40.000. Chipfabrikant AMD doet ook mee met de grote verdwijntruc. Van de huidige 13.187 banen worden er 1.320 tot 2.640 geschrapt. Het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB blijft niet achter en schrapt nog eens 10.000 banen van de overgebleven 146.000. Eerder werden al 13.000 mensen gedumpt. Automatiseerder Getronics doet ook een duit in het zakje en zet 1.400 mensen op straat, waarvan tussen de 200 en 300 in Nederland. Deze ontslagronde komt bovenop een eerdere van 1.450. Na de tweede koude sanering zal Getronics nog 24.500 mensen in dienst hebben, waarvan 7.000 in eigen land.

Deutsche Post gaat ook drastisch reorganiseren om de kosten omlaag te brengen. Plannen voorzien in de sluiting van circa 1000 van de 13.000 postkantoren en het verwijderen van duizenden brievenbussen. Mogelijk verdwijnen 10.000 van de huidige 224.000 banen. Het is tegen deze achtergrond niet verwonderlijk dat de Duitse werkloosheid in oktober weer is gestegen. Het aantal mensen zonder baan in de grootste economie van Europa steeg met 32.000 tot 4,12 miljoen, het hoogste niveau sinds december 1998. In de voormalige DDR nam de werkloosheid met 5.000 mensen af, terwijl in de West-Duitse deelstaten zich 27.000 meer werklozen hadden ingeschreven. De stijging toont aan dat de Duitse economie, die al jaren zwak presteert, moeite heeft om de weg omhoog weer op te pakken. De Duitse economie groeit uiterst aarzelend, onder het niveau dat de werkgelegenheid stimuleert en onder het tempo van de productiviteitsgroei.

Nederland: Sterke daling van productie industrie

De industriële productie is in het derde kwartaal van dit jaar fors teruggevallen ten opzichte van het tweede kwartaal met 1,5 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was er nog sprake van een herstel met 0,6 procent. In juli viel de productie, na seizoenscorrectie, 4 procent lager uit dan in juni.

De Nederlandse industrie heeft in het derde kwartaal 2,6 procent minder geproduceerd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarmee is de jaar-op-jaardaling minder sterk dan in het tweede kwartaal. Bij de metaal-, de hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie is sprake van aanhoudende dalingen, die echter minder sterk zijn dan in de eerste helft van dit jaar. Daarentegen is in de papier- en grafische industrie sprakevan een sterker wordende daling, van zelfs 8,1 procent in september. In de textiel-, kleding- en lederindustrie is voor de tweede maand op rij meer geproduceerd. Bij de aardolie-, chemie- en rubberindustrie is voor de tiende maand op rij sprake van een productiestijging.

Bron: FD, 8-11-2002